«Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν»

Περιοδείες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και επισκέψεις σε περιοχές-«κλειδιά» στο λεκανοπέδιο Αττικής σχεδιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του για τις πρώτες εβδομάδες του 2018. Μία χρονιά εκλογική, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σε συζητήσεις με δημοσιογράφους, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει η διαφωνία που φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους για την διαχείριση στο Σκοπιανό, ένα θέμα που από το 1993 μέχρι και σήμερα έχει προκαλέσει αρκετές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως από την Πειραιώς επιμένουν να κρατούν ψηλά το ζήτημα και ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση στήριξης της κυβέρνησης –όποια απόφαση κι αν ληφθεί– χωρίς θετική ψήφο και από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου.

«Δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακυρώνοντας έτσι το σενάριο για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη που δηλώνει: «Η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό», με την πρώην υπουργό Εξωτερικών να προσθέτει: «Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας την λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε να κρατάει στα χέρια του μία «καυτή πατάτα», καθώς από την μία έχει δημόσια ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων (άρα και της ΠΓΔΜ), από την άλλη δεν μπορεί να παραδώσει το δεξιό ακροατήριο στον Πάνο Καμμένο. «Είναι σαφής η πρόθεση των ΑΝ.ΕΛ. και προσωπικά του υπουργού Εθνικής Άμυνας να βγουν από το κάδρο και να ψηφοθηρήσουν», σχολιάζουν βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης από τη Βόρειο Ελλάδα.

Νόμος και τάξη

Η βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, η επίθεση του Ρουβίκωνα στην ισραηλινή πρεσβεία, η διαμάχη κυβέρνησης-δικαστών, είναι «βούτυρο στο ψωμί» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ψηλά στην ατζέντα του το δίπτυχο Ασφάλεια και Δικαιοσύνη.

Όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα προβλήματα στους δύο αυτούς τομείς θα οξυνθούν, με ευθύνη του ετερόκλητου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., δίνοντας ευκαιρία στην «γαλάζια» παράταξη να κερδίσει πόντους. «Η μεγαλύτερη ζημιά που έχουν κάνει οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος, είναι ότι έχουν νομιμοποιήσει με την ανοχή τους την βία», σημείωνε κορυφαίο στέλεχος του «γαλάζιου» επικοινωνιακού επιτελείου, μία δήλωση-αιχμή για τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι όλες αυτές οι επιθέσεις και η ανασφάλεια δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ζωή των πολιτών που μένουν σε περιοχές που έχουν δοκιμαστεί πιο πολύ από την κρίση (π.χ. Δυτική Αττική), ενώ εκτός από το προφανές ζήτημα Δημοκρατίας που τίθεται, δημιουργούν πρόβλημα και στην οικονομία. Παράλληλα τα «γαλάζια» στελέχη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και το ότι η κυβέρνηση έχει βάλει «απέναντι» τόσο την Δικαιοσύνη, όσο και την Αστυνομία.

Ιδίως ο Πάνος Καμμένος είναι σε ανοιχτό πόλεμο με τους συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι τον κατηγορούν για μεροληπτική στάση υπέρ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ για το μισθολόγιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα