“Αν δεν πάρουμε βίζα, τερματίζεται η συμφωνία για το προσφυγικό”

Χωρίς βίζα δεν υπάρχει συμφωνία για το προσφυγικό διαμηνύει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.«Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματάει μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ, όσο αυτή δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Αναμένουμε απελευθέρωση της βίζας για Τούρκους πολίτες το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2016», λέει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιόχανες Χαν δήλωσε ότι αναμένει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών ακόμα και αν δεν χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες, εκτιμώντας ότι τα οφέλη για τη γείτονα είναι πολλά.

Στον απόηχο της ανεπίσημης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι το 2016 μπορεί να αποτελέσει έτος επίλυσης του Κυπριακού, ωστόσο εκφράζει την πάγια θέση της Άγκυρας υπέρ των Εγγυήσεων, με τις οποίες Αθήνα και Λευκωσία διαφωνούν.

Ο κ. Τσαβούσογλου διατηρεί χαμηλούς τόνους στο ζήτημα της έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή ότι οι διαδικασίες, όπως προβλέπεται από τους ελληνικούς νόμους, θα ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω ώστε να δικαστούν στην Τουρκία.

Ο κ. Τσαβούσογλου επισημαίνει, τέλος, ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει σταθερός στόχος της Άγκυρας και εκφράζει την ελπίδα ότι ανάλογη είναι και η βούληση της Ευρώπης επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα