«Αν η ΛΑ.Ε. ήταν στην Βουλή, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα υπήρχε»

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας μιλά στην «Α» για τον άλλοτε σύντροφό του Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την δραχμή!

 

Συνέντευξη στον Σπύρο Παπαδάκη

 

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το νυν κυβερνητικό κόμμα να βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο άνθρωπος που στήριζε τον νεαρό αρχηγό έχοντας ένα ιδιαίτερα μεγάλο κομμάτι της βάσης να τον στηρίζει ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η «Αριστερή πλατφόρμα» του «κόκκινου Πάνου» έβρισκε τον τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της ακόμα και τις ημέρες της απόλυτης κυριαρχίας του Αλ. Τσίπρα. Σήμερα, οι δύο άντρες βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές ρότες και ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας ακόμη πιο έμπειρος και πάντοτε γνώστης του πολιτικού παρασκηνίου μιλάει στην «Α» για τον άλλοτε σύντροφό του, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την δραχμή!

 

Κύριε πρόεδρε, θα θέλαμε να σχολιάσετε την κατάσταση στην οποία μας έχει φέρει σήμερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Βαδίζουμε προς το τέταρτο μνημόνιο;

«Η Ελλάδα γνωρίζει την διάλυση, την κοινωνική λεηλασία, την οικονομική κατεδάφιση και μια άνευ προηγουμένου παρακμή. Η καταστροφή στην χώρα από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια δεν έχει παγκόσμιο ιστορικό προηγούμενο σε ειρηνική περίοδο. Η χώρα ζει σε περίοδο κάτω από την μπότα μιας αδίστακτης και ανελέητης κατοχικής εξουσίας, της οποίας η έδρα αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Χίλτον. Η χώρα υπό την σκαιά επιβολή του κουαρτέτου των “θεσμών” βαδίζει ολοταχώς σε ένα τέταρτο μνημόνιο και ίσως το χειρότερο, διότι δεν θα έχει ούτε καν χρηματοδότηση, ενώ θα δώσει την χαριστική βολή στα λαϊκά εισοδήματα και τις συντάξεις».

 

Υπήρξατε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και αποτελούσατε το αντίπαλο δέος στο κόμμα. Γιατί δεν τον αντιμετωπίσατε απευθείας και αποχωρήσατε;

«Τον Τσίπρα τον αντιμετώπισα πρόσωπο με πρόσωπο και πάλεψα μέχρι την τελευταία στιγμή στο πλαίσιο του Αριστερού Ρεύματος και της Αριστερής πλατφόρμας, για να αποτρέψω την εξευτελιστική υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Και πάλεψα, παλέψαμε ως αριστερή πτέρυγα, τότε, με θεούς και δαίμονες, αφού είχαμε απέναντί μας, όπως το έχουμε και τώρα, σύσσωμο το εγχώριο και το ευρωπαϊκό κατεστημένο και φυσικά το σύνολο, σχεδόν, των μέσων ενημέρωσης να μας λοιδορούν, να μας κατηγορούν και να μας απαξιώνουν. Αποχωρήσαμε –δεν φυγομαχήσαμε!– από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μόνο όταν ο Αλ. Τσίπρας έφερε για ψήφιση στην Βουλή το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο. Εμείς δεν μπορούσαμε να διαπράξουμε αυτό το μέγα έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας και του λαού μας να ψηφίσουμε το τρίτο μνημόνιο. Το καταψηφίσαμε και η αποχώρησή μας πλέον από τον νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποχρεωτική».

 

Πώς θα  χαρακτηρίζατε τον Τσίπρα ως άνθρωπο και ως πολιτικό;

«Αν επιχειρούσα να αναφέρω τους χαρακτηρισμούς που θα έκανα για τον Τσίπρα σήμερα θα ήταν πολύ προσβλητικοί. Γι’ αυτό θα τους αποφύγω. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για τον Τσίπρα και ως πρόσωπο και ως πολιτικό».

 

Τι έφταιξε και δεν μπήκατε στη Βουλή; Υπήρξαν φωνές για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ισχύει και –αν ναι– γιατί δεν προχωρήσατε σε ενστάσεις;

«Έχουν ακουσθεί και γραφτεί πολλά για αθέμιτες παρεμβάσεις σε βάρος τής ΛΑ.Ε. όσον αφορά το τελικό εκλογικό μας αποτέλεσμα. Η ΛΑ.Ε. ήταν ο κύριος στόχος στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη του 2015. Παραμένει και σήμερα ο κατ’ εξοχήν αντίπαλος της κατοχικής εξουσίας στην χώρα μας. Αν η ΛΑ.Ε. σήμερα ήταν στην Βουλή, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα υπήρχε σήμερα, το μνημονιακό μπλοκ θα είχε κλονιστεί. Στις προηγούμενες εκλογές πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταλλαχθεί και τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε αυτή η μετάλλαξή του. Ελπίζουμε τώρα να γίνει αντιληπτή από τον λαό η εθνική και κοινωνική ανάγκη όχι μόνο να μπει η ΛΑ.Ε. στην Βουλή αλλά και να μπει με μια ισχυρή εκλογική δυναμική ανατροπής για την “απελευθέρωση” της χώρας από μνημόνια και αδίστακτες ολιγαρχίες».

 

Έχετε κάνει λόγο για «εργασιακούς σκλάβους». Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάτε ότι έχει πλέον απωλέσει το κοινωνικό αποτύπωμα-προβάδισμα που είχε ως η πολιτική δύναμη του απλού πολίτη;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον απλό πολίτη, τον μισθωτό, τον επαγγελματία, τον μικρό επιχειρηματία, τον αγρότη και πολύ περισσότερο την νεολαία, αλλά και αποτελεί το όχημα συνέχισης και κλιμάκωσης ενός νέου ραγιαδισμού στην χώρα και την κοινωνία. Μια ανάσα στην χώρα που θα της δώσει την δυνατότητα ανασυγκρότησης και στην πορεία επαναθεμελίωσης και αναγέννησής της περνάει μέσα από μια μεγάλη σύγκρουση που θα φέρει στο προσκήνιο ένα νέο πολιτικό μπλοκ δυνάμεων, με αρχές, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, αξίες και ένα συνεκτικό πρόγραμμα προοδευτικής ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Αυτόν τον αγώνα δίνει σήμερα η ΛΑ.Ε.».

 

Θα ξαναγυρίζατε στον ΣΥΡΙΖΑ και, αν ναι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα γινόταν αυτό; 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που ήξερα και στον οποίο υπήρξα ιδρυτικό στέλεχος και πάλεψα για να έχει μια ριζοσπαστική πορεία, δεν υπάρχει πια. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεταλλαγμένο νεομνημονιακό μόρφωμα που εκλιπαρεί το αμαρτωλό ΠΑΣΟΚ να του προσφέρει, έλεος, σωσίβιο! Όχι μόνο δεν υπάρχει πιθανότητα επιστροφής μου στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε απόπειρα ανόρθωσης και ανασυγκρότησης του τόπου περνάει από την συντριβή αυτού του ΣΥΡΙΖΑ και την ήττα συνολικά του μνημονιακού μπλοκ. Ο τόπος χρειάζεται σήμερα ένα μεγάλο ενωτικό μέτωπο όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, προοδευτικών, πατριωτικών, δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, την Ν.Δ. και τις διάφορες ενδιάμεσες παραφυάδες τους».

 

Έχει δίκιο ο Μητσοτάκης που ζητάει εκλογές; Είναι η μόνη λύση για την χώρα;

«Ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές μόνο και μόνο γιατί πιστεύει ότι θα έλθει αυτός στην κυβέρνηση. Ζητάει εκλογές για την πρωθυπουργική καρέκλα. Η καρέκλα στην Ελλάδα και τα προνόμιά της είναι το υπέρτατο και τελικά το μοναδικό πρόγραμμα για τους πολιτικούς του συρμού. Εμείς αποδείξαμε ότι ασκούμε πολιτική αρχών και συνέπειας, και όχι όπου φυσάει ο άνεμος και πάση θυσία στην εξουσία. Οι εκλογές έχουν αξία όχι για να φύγει ο Τσίπρας και να έρθει ο Μητσοτάκης. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί και από τους δύο. Οι εκλογές έχουν αξία για να ανατραπεί το μνημονιακό σκηνικό, και όχι για να αλλάξει διαχειριστή η καταστροφή. Φτάνει πια!»

 

 

 

 

«Μόνη διέξοδος για τη χώρα η θεσμοθέτηση εθνικού νομίσματος, όχι το μεταμφιεσμένο μάρκο»

 

Πολλοί σας κατηγορούν για εμμονή με την δραχμή και με την έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ. Δεν θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα ένα ενδεχόμενο Grexit;

«Η έξοδος από την ευρωζώνη και η θεσμοθέτηση εθνικού νομίσματος στην βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος για την διαγραφή του χρέους, την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, την εθνικοποίηση των τραπεζών, την σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των αδυνάτων, το σταμάτημα της λιτότητας και της εκποίησης του εθνικού πλούτου, την απόκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την άσκηση μιας πολυδιάστατης οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής, συνιστούν την μόνη διέξοδο για την χώρα. Καταστροφή για την χώρα είναι η δογματική εμμονή στο μεταμφιεσμένο μάρκο, που το ονομάζουν ευρώ, και μαζί με αυτό η δογματική προσήλωση σε ακραίες νεοφιλελεύθερες πελατειακές πολιτικές λιτότητας και φτώχειας που στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

 

Όσο ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση με τον Τσίπρα, ζημιώθηκε η χώρα εξαιτίας της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης κατά 9,5 δισ. ευρώ. Το είχατε προβλέψει αυτό; Προσπαθήσατε να τον σταματήσετε;

«Πράγματι, η κυβέρνηση Τσίπρα ακολούθησε μια πολύ επιζήμια τακτική υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης. Και λέω “υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης”, διότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς πραγματικά με την Γερμανία αν δεν διαθέτεις μια βιώσιμη εναλλακτική λύση χωρίς τις πιστώσεις της Ε.Ε., η οποία να είναι και επιζήμια για το μέλλον της. Η Ελλάδα είχε μια τέτοια εναλλακτική λύση με το εθνικό νόμισμα, την οποία πρότεινα στον Τσίπρα να την θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως βιώσιμη ελληνική εναλλακτική επιλογή, εφόσον οι πιστωτές θα ξεπερνούσαν κάποιες κόκκινες γραμμές. Ο Τσίπρας, όμως, εγκλωβισμένος στο ευρώ, θεωρούσε την δραχμή καταστροφή. Έτσι, όμως, μεταβάλλετο σε άθυρμα στα χέρια των Γερμανών. Δεν διαπραγματεύετο, ήταν όμηρος και παρακόλουθος. Όπως όμηρος είναι και σήμερα και δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Προσπάθησα μέχρι τέλους να πιέσω για να αλλάξει η κυβερνητική γραμμή και να μην πέσουμε στην παγίδα του τρίτου μνημονίου. Αν εγκατέλειπα πρόωρα την προσπάθεια και αποχωρούσα πριν από την μοιραία υπογραφή, κανένας δεν θα καταλάβαινε και δεν θα μας συγχωρούσε την πτώση της κυβέρνησης. Θα χρέωναν σε μας την ευθύνη του μνημονίου».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα