Αν το μάθει ο Σόιμπλε καήκαμε!!!

Με την αξιολόγηση ορθάνοιχτη και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να… βρυχάται με κάθε ευκαιρία απέναντι στην Ελλάδα, τα ρεπορτάζ που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οποία κάποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορούν συνταξιοδοτηθούν ακόμη και στα 56 χρόνια τους μάλλον δεν πρέπει να φτάσει στα αυτιά του Γερμανού Οικονομικών, γιατί τότε ποιος μας σώνει…

Συγκεκριμένα, από ρεπορτάζ ελληνικών εφημερίδων (βλ. π.χ. Ελεύθερος Τύπος) προκύπτει ότι εντός του 2017 ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων από Ταμεία μισθωτών (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη ή έστω με μειώσεις της τάξης του 20%. Τέτοιες κατηγορίες είναι:

1] Οι ασφαλισμένοι που πιάνουν μέσα στη χρονιά τις ηλικίες εξόδου που ισχύουν από 19/8/2015 και μετά. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι έκλεισαν από το 55ο έτος της ηλικίας τους και άνω στο διάστημα από 19/8/2015 έως 31/12/2015 και αποχωρούν φέτος καθώς συμπληρώνουν τα νέα όρια ηλικίας που είναι από 56,6 ετών έως 60,9 ετών.

2] Οι ασφαλισμένοι που έχουν πιάσει τα παλιά όρια ηλικίας που ίσχυαν έως τις 18/8/2015 (50 έως 60) και είχαν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει θεμελιωμένο δικαίωμα.

3] Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι είχαν την ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι τις 18/8/2015, αλλά τους λείπει ο χρόνος ασφάλισης που συμπληρώνεται μέσα στο 2017.

Προφανώς οι παραπάνω πρόνοιες θα κάνουν χαρούμενους κάποιους εργαζόμενους. Ωστόσο, με την ανεργία στα ύψη, τους μισθούς καταβαραθρωμένους και την ελαστική εργασία καθεστώς, αλλά και δεδομένου ‘ότι το 80% του κρατικού προϋπολογισμού να αφορά μισθοδοσία-συντάξεις και επιχορηγήσεις ταμείων, η δυνατότητα συνταξιοδότησης εργαζομένων στην ηλικία των 56 και των 60 ετών δεν βγαίνει ως εξίσωση.

Βάζει δε ένα εξαιρετικά δυσεπίλυτο γρίφο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που θα πρέπει να εξηγήσει τα ανεξήγητα τους εκπροσώπους των δανειστών.

Γι΄ αυτό λέμε ότι αν όντως ισχύει το ρεπορτάζ, τουλάχιστον ας το κρατήσουμε μυστικό και εντός των τειχών, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση οι δανειστές δεν θα ζητήσουν την προκαταβολική ψήφιση μέτρων μόνο για τη δεύτερη αξιόλογης αλλά και για τη… Δευτέρα Παρουσία!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα