Αξιοποίηση των «παγωμένων» καταθέσεων ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Άμεση προώθηση διάταξης για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων ζητεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της.

Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, η ΔΗΜΑΡ είχε προτείνει από τον Οκτώβριο του 2012 στον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, την άμεση χρηματοδότηση επειγουσών δράσεων κοινωνικής πολιτικής μέσω δεσμευμένων καταθέσεων εκατοντάδων εκατ. ευρώ, οι οποίες εμπλέκονται σε εκκρεμείς υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.

Την πρόταση επανέφεραν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης και Γ. Κυρίτσης στις 18 Φεβρουαρίου 2013 στον γγ εσόδων, Χ. Θεοχάρη. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ο οποίος σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε σχετική διάταξη  στο σ/ν με τίτλο «Σύσταση Ειδικού Προανακριτικού Σώματος, Θέματα Οργανισμού Δικαστηρίων, Αστικής Ευθύνης του Τύπου και Άλλες Διατάξεις».

Η διάταξη προέβλεπε τη σύσταση ενεχύρου, δηλαδή τη ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κτλ, ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα «παγωμένα» στις τράπεζες ποσά.

Όπως σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, σε σχετική ερώτηση βουλευτών της τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του και ανέφερε ότι  «επεξεργάζεται σχετικές ρυθμίσεις με την αξιοποίηση δεσμευθέντων από υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων και οικονομικής διαφθοράς προκειμένου να τις προωθήσει εν συνέχεια προς ψήφιση. Λόγω της παρούσας νομοθετικής εκκρεμότητας δεν είναι δυνατή ως τώρα η κατάθεση της σχετικής ρύθμισης. Φρονούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε σχετικό σχέδιο διατάξεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα