Απέχει από την ελληνική πραγματικότητα ο Φρανκ Άρνεσεν!

Πειθαρχία, μακροχρόνιος σχεδιασμός, προσήλωση στον στόχο, παίκτες από την ακαδημία, χρόνο για να κτιστεί μία νέα ομάδα… Όλα τα παραπάνω ακούγονται υπέροχα και εν πολλοίς αρκετά αισιόδοξα για το μέλλον του ΠΑΟΚ. Όλα τα παραπάνω, όμως, έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει παταγωδώς στην Ελλάδα, διότι απουσιάζει ένα βασικό στοιχείο, το οποίος, ως Δανός, δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνεται στην κοσμοθεωρία του Φρανκ Άρνεσεν. Ποιο είναι αυτό; Η ΥΠΟΜΟΝΗ.

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε από τη διοίκηση και αναφέρθηκε στην κλασική συνταγή που ακολούθησε και πέτυχε σε όλες τις ομάδες που εργάστηκε. Πρόκειται για μία λογική που εφαρμόζεται και ισχύει εκ… πεποιθήσεως σε όλους τους δυτικούς λαούς. Μία φιλοσοφία που βασίζεται στο κτίσιμο βήμα-βήμα του «κάστρου», με στέρεα θεμέλια, και απαιτεί ικανό χρόνο για την υλοποίησή του. Χρόνο, τον οποίο στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αποδεχόμαστε ως συνθήκη για τη δημιουργία οποιασδήποτε κατάστασης, αλλά τουναντίον εναντιωνόμαστε σε οποιοδήποτε μακροχρόνιο πλάνο, δίχως την παραμικρή αιτιολόγηση και πάνω στη βάση μίας λογικής που επιδιώκει το καλύτερο δυνατό, μέσω της επιρροής… μαγικού ραβδιού!

Ο Φρανκ Άρνεσεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου όπως θα εμφανιζόταν κάθε λογικός άνθρωπος και επαγγελματίας. Γνωρίζει πως, όταν ξεκινά μία προσπάθεια από το μηδέν, κτίζεται επίπεδο-επίπεδο. Πρώτα μπαίνουν οι βάσεις με την οργάνωση των τμημάτων και έπονται τα υπόλοιπα στάδια, τα οποία προϋποθέτουν σκληρή δουλειά. Αυτό προτάσσει η λογική σε όλο τον κόσμο, εκτός από τη μαγική χώρα που ονομάζεται Ελλάδα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, την οποία ανέλαβε να οργανώσει και να μεγαλώσει ο Φρανκ Άρνεσεν, δεν υπάρχει.

Όταν αφίχθη ο Ιβάν Σαββίδης στην Ελλάδα, αρχικά λοιδορήθηκε, ακολούθως αμφισβητήθηκε, παράλληλα του δημιουργήθηκαν όσα εμπόδια μπορούσαν να του δημιουργήσουν και, όταν πια κατάφερε να αποκτήσει τις μετοχές του συλλόγου, οι ίδιοι άνθρωποι που τον χαρακτήριζαν με όλους τους υποτιμητικούς όρους μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για έναν επιχειρηματία, απαιτούσαν να αποδώσει αποτελέσματα από την πρώτη μέρα κιόλας, κατακτώντας το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και –γιατί όχι;– το Champions League.

Με άλλα λόγια, ο Φρανκ Άρνεσεν δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύει, ως Βορειοευρωπαίος, στην πειθαρχία, στην προσήλωση στον στόχο, στη σταδιακή εξέλιξη και θεωρεί δεδομένο πως ο κόσμος της ομάδας θα ανεχθεί το διάστημα που απαιτείται, ώστε να φτάσει τον σύλλογο στο επίπεδο που επιθυμεί. Πολύ απλά, ο Δανός τεχνικός διευθυντής πλανάται πλάνην οικτρά, υποτιμώντας, ή χωρίς να υπολογίζει την ιδιαίτερη ψυχολογία του ελληνικού λαού και, ακόμη περισσότερο, την ιδιοσυγκρασία των οπαδών του ΠΑΟΚ.

Σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκε και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ακόμα και σήμερα δεν έχει καταφέρει να αφουγκραστεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να κατανοήσει ο Σαββίδης τη συμπεριφορά των οπαδών του ΠΑΟΚ, οι οποίοι, στο πρώτο στραβό αποτέλεσμα, καταφεύγουν σε «λαϊκά δικαστήρια», κυνηγούν να δείρουν τους παίκτες, κράζουν εν χορώ την ομάδα στην Τούμπα, ή απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Επίσης, ο Ιβάν Σαββίδης δεν μπορεί να καταλάβει πώς γίνεται κάθε φορά που η ομάδα του «πιάνει» κορυφή, να καταρρέει και να χάνεται ολόκληρη η σεζόν. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Άρνεσεν, απέχουν έτη φωτός από την ελληνική ιδιοσυγκρασία και δη αυτή που διακατέχει το περιβάλλον του ΠΑΟΚ.

Ο μεν ιδιοκτήτης του συλλόγου έχει αντιληφθεί το φαινόμενο, παρ’ ότι αδυνατεί να δεχθεί και να ερμηνεύσει τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ο δε Άρνεσεν θα διαπιστώσει πολύ σύντομα πως τα σχέδιά του, για τα οποία απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να υλοποιηθούν, θα κινδυνεύουν με ολική κατάρρευση, όταν ο κόσμος θα απαιτήσει άμεσα αποτελέσματα, δεν θα ανεχθεί μία ήττα, ή θα θεωρήσει ότι οι παίκτες δεν… προσπαθούν και τόσο πολύ στο γήπεδο, καταφεύγοντας στη γνωστή τακτική της… λαϊκής δίκης!

Σε κάθε περίπτωση, η «συνταγή» του Φρανκ Άρνεσεν στηρίζεται στην πειθαρχία και στην προσήλωση στον στόχο. Ο Δανός ακολουθεί έναν βασικό κανόνα επιτυχίας. Θέτει τον στόχο και επιμένει μεθοδικά μέχρι την υλοποίησή του. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη τακτική αποκαλείται «καλούπι» και, ως γνωστόν, ο Έλληνας… δεν μπαίνει σε αυτό μέσα! Μετά από λίγο καιρό, θα διαπιστώσει πως ελάχιστοι θα έχουν απομείνει στο πλευρό του, στη διαδρομή για την υλοποίηση του στόχου, ενώ ο ίδιος ο κόσμος θα δώσει μία περίοδο χάριτος, αλλά όταν θα αρχίσουν τα… ζόρια, θα ξεκινήσει και το… τσουνάμι απαιτήσεων, το οποίο έχει πνίξει κάθε προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων, είτε από πλευράς της εκάστοτε διοίκησης, είτε του προπονητή.

Στον ΠΑΟΚ ουδέποτε έλειψαν οι χρηματοδότες, οι καλοί προπονητές και οι καλοί παίκτες. Το πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και στο μέλλον, στο γενικότερο πλαίσιο φιλοσοφίας και στο κλίμα που αυτή διαμορφώνει. Αν ο Άρνεσεν επιμείνει σε… βορειοευρωπαϊκές μεθόδους για την υλοποίηση του στόχου του, το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι αυτό που έχει υπολογίσει στο μυαλό του…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα