Απαλλάσσονται από την υποβολή ΦΠΑ 415.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

Ευχάριστα μαντάτα για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αφού το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την απαλλαγή τους από την υποχρέωση της δήλωσης υποβολής ΦΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», η συγκεκριμένη ρύθμιση του υπουργείου αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το ύψους του ετήσιου τζίρου του ελεύθερου επαγγελματία, το οποίο θα αποτελεί και το «εισιτήριο» για την απαλλαγή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι της συζήτησης το σενάριο που θέλει τον πήχη να ανεβαίνει στα 20.000 ευρώ ετησίως. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Έθνος», η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ για ορισμένους επαγγελματίες αποτελεί πρόταση της τρόικας η οποία μάλιστα έχει κατατεθεί εδώ και καιρό.

Οι δανειστές επιμένουν στην πρόταση αυτή ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.

Ταυτοχρόνως, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ με σκοπό να γίνουν αναλύσεις και τυχόν βελτιώσεις-διορθώσεις στη ρύθμιση, ενώ πρόκειται να εκκαθαρίσει και το μητρώο ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή που ετοιμάζεται είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, το οποίο θα λειτουργεί με βάση το ιστορικό της κάθε επιχείρησης. Όσες έχουν καλό ιστορικό θα λαμβάνουν γρήγορα την επιστροφή σε αντίθεση με τις «κακόφημες», οι οποίες θα χρειάζεται να περιμένουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα