Απαλύνουν τις γκρίνιες

Καλά τα πανηγύρια για την συμφωνία με την τρόικα, όμως τα δύσκολα δεν έχουν ακόμη περάσει για την δικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Ήδη το πρωθυπουργικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα, θα πρέπει να έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί από την Βουλή οι αποφάσεις της συμφωνίας. Παράλληλα έντονη είναι η ανησυχία για τις κινήσεις πολλών παπανδρεϊκών βουλευτών, όπως και οι αντιδράσεις εκ μέρους βουλευτών της επαρχίας που διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις με το γάλα.

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και προκειμένου το σύνολο των διατάξεων να έχει εγκριθεί μέχρι την 1η Απριλίου, όταν και συνεδριάζει το Eurogroup στην Αθήνα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιλέξει, εκ νέου, τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ούτως ή άλλως ο χρόνος δεν φτάνει για τις… παραδοσιακές κοινοβουλευτικές διαδικασίες καθώς το σχέδιο νόμου δεν είναι έτοιμο στο σύνολό του, η Βουλή θα είναι κλειστή, λόγω εθνικής εορτής, Δευτέρα και Τρίτη και, συνεπώς, στην καλύτερη των περιπτώσεων το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδιο επιτροπή της Βουλής και την επομένη στην ολομέλεια όπου και πρόκειται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα.

Μετά τις αντιδράσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου δεν θα περιέχει εν τέλει ένα και μόνον άρθρο αλλά δύο ή τρία καθώς το ένα κεφάλαιο θα αφορά στις τράπεζες, το άλλο τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη λίστα του ΟΟΣΑ ενώ, εφόσον επιλεγεί, ξεχωριστό άρθρο θα αποτελέσουν οι φορολογικές διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό, αν και όχι τόσο… απόλυτα όσο με την λογική του ενός και μόνον άρθρου, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν συγκεκριμένη και ρητή στάση έναντι της συμφωνίας, την οποία κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτήριζαν ως μη διαπραγματεύσιμη.

Ο Παπανδρέου

Το ζήτημα που λειτούργησε καταλυτικά προκειμένου να εγκαταλειφθεί το σενάριο του ενός άρθρου ήταν, όπως προκύπτει, το ζήτημα των τραπεζών. Αποτυπώθηκε, άλλωστε, εμφατικά με την κοινοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Με εντολή του Πρωθυπουργού, αλλά και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε, από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν τον πρώην Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, κυρίως, για το ζήτημα των τραπεζών. Η στάση Παπανδρέου δεν μεταβλήθηκε, αν και συνομιλητές του διέρρευσαν τη φράση ότι ο ίδιος ουδέποτε υπονόμευσε την προσπάθεια της χώρας. Ωστόσο, για το ζήτημα των τραπεζών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού δει το σύνολο των σχετικών διατάξεων.

Η επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου και Στουρνάρα δεν αποτέλεσε, απλώς, κίνηση αβροφροσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αλλά και με κοινό στόχο την… επιβίωση της κυβέρνησης, δεν επιθυμούν να μετατραπεί ο πρώην Πρωθυπουργός σε ρυθμιστικό παράγοντα. Επιδιώκουν, συνεπώς, να τον φέρουν αντιμέτωπο με την ευθύνη ενός ενδεχόμενου κοινοβουλευτικού ατυχήματος.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος θεωρούν ως απολύτως ανεκτή μια διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού (όπως έπραξε και στο ζήτημα της παράτασης των αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών), αρκεί βέβαια τα υπόλοιπα στελέχη επιρροής του κ. Παπανδρέου να μείνουν εντός γραμμής…

Οι γκρινιάρηδες

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να επικοινωνήσει τη συμφωνία με την τρόικα ένα τμήμα του υπουργικού συμβουλίου και μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. συνεχίζουν την γκρίνια. Ναι μεν την είδαν θετικά πάρα πολλοί, αλλά εμφανίζονται αρκετά πιο συγκρατημένοι για να μην χαλάσουν τη σχέση με μερίδα ψηφοφόρων και κομματικών φίλων που πλήττονται από ορισμένες ρυθμίσεις.  Πάνω στις…«δάφνες» της επιτυχίας που προβάλλει η κυβέρνηση και εν μέσω θετικών σχολίων, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, «χαλάει» το πανηγυρικό κλίμα, διαφωνώντας ανοικτά με την ρύθμιση που επελέγη για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, δημιουργώντας με την στάση του μια αρνητική ατμόσφαιρα για τον δικομματικό συνασπισμό και μάλιστα σε ένα ευαίσθητο τομέα, αυτό των κτηνοτρόφων που στηρίζει την αγροτική οικονομία. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ουσιαστικά έχει προεξοφλήσει την παραίτησή του, αλλά αναμένει να τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αύριο και μετά να ανακοινώσει την απόφασή του. Και όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης και αλλαγής αυτής της απόφασής του.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα