Απαντήσεις με πολλούς αποδέκτες

Με αγωνία αναμένουν όλες οι φυλές της Ν.Δ. την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά αύριο Τρίτη στη Βουλή, όπου θα απαντήσει επί των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα και θα στείλει τα δικά του μηνύματα εντός κι εκτός κόμματος για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η αξιωματική αντιπολίτευση.

 Αναμφίβολα το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, καθώς ήδη εντείνεται η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες τού πρώην πρωθυπουργού, η ομιλία Σαμαρά θα είναι θεσμική, θα επιμείνει στον δρόμο της ευθύνης, θα προειδοποιήσει για τις συνέπειες μίας ρήξης, θα δηλώσει συμπαραστάτης της κυβέρνησης εφόσον αυτή επιμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά, ωστόσο αναμένεται να επισημάνει ότι όλα αυτά στα οποία βασίζει σήμερα τη διαπραγματευτική του τακτική ο κ. Τσίπρας (πλεόνασμα, ελάφρυνση χρέους κ.ά.) αποτελούν επιτεύγματα των 2,5 ετών διακυβέρνησης από τον ίδιο.

Μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, έγινε σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, όπου παρόντες ήταν στενοί του συνεργάτες, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, ενώ παραβρέθηκαν στη συνέχεια και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται με βάση τα νέα δεδομένα που υπάρχουν στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με κεντρικά πρόσωπα στην ευρωπαϊκή σκακιέρα, ενώ θα στείλει και τα μηνύματά του με την ομιλία του, η οποία θα γίνει πιθανότατα το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας να μην υπάρξει σύγκρουση.

Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί η επιλογή της Ν.Δ. να μην απαντήσει στην καταγγελία του κ. Τσίπρα ότι ο κ. Σαμαράς ως πρωθυπουργός ήταν εκείνος που ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να θέσουν ως όριο για τις διαπραγματεύσεις την 28η Φεβρουαρίου, προκειμένου να δυσκολέψει τους χειρισμούς της επόμενης κυβέρνησης. Απλά η αντίδραση της Ν.Δ. ήταν ανεπίσημη, μέσω twitter από τον συνεργάτη του κ. Σαμαρά, τον Γιώργο Μουρούτη, που σημείωσε: «Αν θέλει  εξάμηνη παράταση του μνημονίου μπορεί απλώς να τη ζητήσει».

Τα εσωκομματικά

Όμως για τον πρόεδρο της Ν.Δ. αυτή η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη δίνεται εν μέσω μίας έντονης ρευστότητας σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες. Πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ήδη ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει στις 19 του μηνός, ειλημμένη απόφαση είναι και η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, του μαζικότερου οργάνου, πριν από το Συνέδριο. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής προγραμματίζεται, επίσης, μέσα στον μήνα και θα αποτελέσει ένα ακόμη «θέατρο», όπου θα κληθούν οι δύο πλευρές να τοποθετηθούν για το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις σύντομα θα τον δικαιώσουν, όχι μόνον ιστορικά αλλά και πολιτικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, αποδίδει το σύνολο της εκλογικής επίδοσης της Ν.Δ. στη σκληρή, και με χαρακτήρα μονόδρομου, πολιτική που ασκήθηκε, απορρίπτοντας όσα λέγονται περί «στρατηγικής του σοκ», «στροφής προς τα δεξιά» κ.λπ.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται υπέρ μίας λύσης ανανέωσης για την ηγεσία του κόμματος, με στέλεχος της νέας γενιάς, με τον ίδιο αλλά και τον κ. Σαμαρά σε ρόλο εγγυητών της ενότητας. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής άλλωστε είναι και ο μόνος που αποδέχτηκε τη συμμετοχή του σε ένα άτυπο πολιτικό συμβούλιο που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς, στο οποίο ωστόσο ουδείς άλλος εκ των κορυφαίων μοιάζει πρόθυμος να συμμετάσχει.

Ο Ν. Δένδιας, κατά πληροφορίες, αρνήθηκε να αναλάβει γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού στο κόμμα, ενώ και η στάση του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. καταδεικνύει την «αποξένωσή» του από την ηγεσία. Το ίδιο συμβαίνει, εδώ και χρόνια, και με την περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη. Είναι ενδεικτικό ότι για τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ για τη ρωσο-ουκρανική κρίση, συζήτησε με Καραμανλή, Τσίπρα, Κοτζιά αλλά όχι με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ ανάλογη στάση «παθητικής αντίστασης» τηρούν και πολλά άλλα στελέχη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα