Απαντούν με ασκήσεις αισιοδοξίας

Με ενέσεις αισιοδοξίας προσπαθούν να “μπολιάσουν” βουλευτές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να ανησυχούν ότι θα οδηγηθούμε εκ νέου πίσω στο εφιαλτικό 2015, όταν η χώρα κινδύνευσε με τις παλινωδίες Τσίπρα-Βαρουφάκη να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη.

Έτσι από την μία πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαβεβάιωσε μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης ότι στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει μία ξεκάθαρη λύση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε κι αυτός την αισιοδοξία του σε ομιλία που απεύθυνε σε κομματικό ακροατήριο στο δήμο Δάφνης-Υμηττού, υποστηρίζοντας πως η χώρα θα βγει από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Προφανώς ο κ. Βούτσης δεν γνώριζε όταν έλεγε αυτά τις αναλύσεις των μεγάλων οικονομικών οίκων, πως είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να εισέλθει σε 4ο πρόγραμμα, πριν καν ολοκληρωθεί το 3ο.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σήμερα το πρωί είπε ότι η πρόταση Σόιμπλε είναι «μία καλή βάση εκκίνησης» για να βρεθεί λύση. Μάλιστα επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν την θεωρεί ως «πρόταση Σόιμπλε», όπως έχει αποδοθεί ευρέως, αλλά ως μία πρόταση πολλών πλευρών. «Είναι μία βάση διαλόγου» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και εξέφρασε τη δυσφορία του γιατί προβλήθηκαν, από τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρας, μόνο κάποιες πλευρές της πρότασης, που θεωρούνται αρνητικές και όχι και όσα περιλαμβάνονταν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους! Το βασικό σημείο διαφωνίας της ελληνικής πλευράς, κατά τον κ. Τζανακόπουλο, είναι το γεγονός ότι αυτή η πρόταση δεν αποσαφήνιζε και δεν έδινε λύση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και υπήρχε κίνδυνος να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, εάν το Ταμείο δεν την δεχόταν. «To ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει και αυτό δημιουργεί πρόβλημα», είπε. Η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου στέλνει ουσιαστικά μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την αποδοχή μίας λύσης για το ελληνικό χρέος, με άξονα την πρόταση Σόιμπλε (όχι ακριβώς την ίδια όμως), ή κάποια παρεμφερή.
Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποια προσδοκία της Αθήνας για θεαματική μεταβολή των δεδομένων που έχει θέσει στο τραπέζι το Βερολίνο. Ευελπιστεί μόνο σε κάποια επιμέρους βελτίωση, που κυρίως θα ξεκαθαρίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ως προς το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση και να ακυρωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, σημείωσε ότι εάν δεν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τότε ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνηση να μην εφαρμοστούν ούτε τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και του 2020. Παρέπεμψε δηλαδή την όλη συζήτηση περί ακύρωσης για το 2018, αφού τότε θα ξεκαθαρίσει εάν θα εφαρμοστούν ή όχι τα μέτρα για το χρέος.

Ο Βούτσης

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο στο δήμο Υμηττού-Δάφνης έκανε λόγο για προσπάθεια κύκλων γύρω από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να επιβληθεί στην Ελλάδα «ένας ανέντιμος και αδιέξοδος συμβιβασμός».

«Οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες γιατί φαίνεται ότι είναι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας ότι η β’ αξιολόγηση είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, η οποία «δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να διαμορφωθούν όροι ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και ότι θα πρέπει να είναι ένα μικρότερο χρέος «είτε με επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς». «Μπορούμε να απαιτήσουμε ο χρόνος που χάθηκε να αναπληρωθεί με βοήθεια και μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος επισήμανε με στόμφο ότι η χώρα θα εξέλθει των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα