Απαξιώνουν τα άλογα πριν τα σκοτώσουν

Την τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΟΣΕ, της πλήρους απαξίωσης δηλαδή, φαίνεται να ακολουθεί η κυβέρνηση στη ΔΕΗ. Και στο βάθος έρχεται όχι η ιδιωτικοποίησή της, μνημονιακή υποχρέωση, αλλά το ξεπούλημα. Ακριβώς ότι έγινε και με τους σιδηροδρόμους.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Ακόμα και τους κανόνες της αγοράς ξαναγράφει η πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση. Κατάφερε να κάνει το μονοπώλιο ζημιογόνο, άγνωστο πώς αλλά σίγουρα θα πρέπει να το πατεντάρει.

Η άλλοτε κερδοφόρα ΔΕΗ κινείται πλέον στα κόκκινα λόγω καθυστερήσεων, κακών (συνειδητών;) επιλογών και σίγουρα κακής διαχείρισης. Βολεύει όμως αυτή η εξέλιξη, υποστηρίζουν οι κακές γλώσσες. Γιατί όσο η ΔΕΚΟ πήγαινε καλά, πώς η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει το κόμμα αλλά και τη βάση ότι πρέπει να πουληθεί; Αλλά αν μπαίνει μέσα και κινείται στα όρια της, η πώλησή της αμέσως γίνεται συμφέρουσα.

Σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε. καλείται να αντιμετωπίσει το διογκούμενο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι οφειλές στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας φθάνουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ένας εξαναγκασμένος διαγωνισμός για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε δώδεκα μήνες και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών είναι ένας ‘στημένος διαγωνισμός’, είναι ένα παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και άνοιξε για τα καλά η συζήτηση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Νέα Δημοκρατία για σκοπιμότητες, παραβλέποντας όμως μια ουσιαστική λεπτομέρεια. Κυβέρνηση δεν είναι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά εκείνο του Αλέξη Τσίπρα το οποίο και υποτίθεται ορίζει την στρατηγική πολιτική.

Ομολογία αποτυχίας…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετέφρασαν τη δήλωση Σκουρλέτη ως ομολογία αποτυχίας. «Θεωρώ ότι όσοι λένε πως η ΔΕΗ χρεοκοπεί το κάνουν σκόπιμα, υπηρετώντας το σχέδιο απαξίωσής της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η βασικότερη αιτία των σημερινών προβλημάτων της έρχεται από το παρελθόν και σχετίζεται με τον υπερδανεισμό της», συμπλήρωσε ο υπουργός ολοκληρώνοντας και την εικόνα.

Η ΔΕΗ λοιπόν θα πουληθεί. Ποιο κομμάτι της και με ποιον τρόπο μένει στην κυβέρνηση να το διαχειριστεί. Επίσης η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μεταξύ της αποκρατικοποίησης ή του ξεπουλήματος. Γιατί στην πρώτη περίπτωση θα μετράει κέρδη, ενώ στη δεύτερη θα σκοτώσει ένα υγιές άλογο.

Για την ιστορία, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει η εταιρεία, η οποία οφείλει τα προβλήματά της στα φέσια από τους καταναλωτές. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί εκτοξεύτηκαν από τη στιγμή που την εξουσία ανέλαβε το κόμμα της Κουμουνδούρου που είχε ταυτιστεί με τους «Δεν πληρώνω». Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ανοχή στους κακοπληρωτές στο σύνολό τους και όχι με εκείνους που αντιμετώπιζαν ουσιαστικά προβλήματα γονάτισε την ΔΕΗ. Χαρακτηριστικό είναι πως από υπουργικά χείλη, οι καταναλωτές ενημερώθηκαν πως μπορούσαν να την φεσώσουν μέχρι 1.000 € χωρίς να έχουν συνέπειες!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει τη ΔΕΗ ενιαία και δημόσια για να μην αλλάξει τίποτα. Ακριβώς, το αντίθετο. Τη θέλουμε ενιαία και δημόσια για να την αλλάξουμε. Είναι παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει τους δημόσιους φορείς και το δημόσιο συνολικά, με το ίδιο πλαίσιο και την ίδια νοοτροπία οργάνωσης και λειτουργίας που επέβαλαν, για ίδιο κομματικό όφελος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά», σημείωνε πίσω στον Ιούλιο του 2014 ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την ΔΕΚΟ. Ένα σχέδιο που ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων

Και φτάσαμε στο σήμερα όπου πλέον όλα συζητούνται στο παρασκήνιο αλλά λίγοι τολμούν να τα πουν στο προσκήνιο. Ένας από αυτούς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ εκτός από λιγνιτικές.

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν ρωτήθηκε από βουλευτές για το αν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές υπάρχει και μια πιθανή πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, απάντησε αρχικά πως «γνωρίζω ότι είναι στη διαπραγμάτευση». Λίγο μετά όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και πως ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Ο κ. Μπουλαξής τόνισε ακόμη ότι πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα των στρεβλών χρεώσεων που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος και ειδικά εκείνο των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Χρέη της «μαμάς» εταιρείας και προς τις θυγατρικές της

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα και τα χρέη της προς τις θυγατρικές της. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΕΣΑΗ, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, παρενέβη με εξώδικα στα μέλη του ΔΣ του ΑΔΜΗΕ, κίνηση που αποσκοπούσε στην πληρωμή των οφειλών του ΑΔΜΗΕ προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς. Το ΔΣ του ΑΔΜΗΕ, συνεδρίασε την Πέμπτη για να εγκρίνει την καταβολή των 92.9 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ, ενώ ο ΕΣΑΗ ζητά να μην καταβληθεί το ποσό αυτό στη ΔΕΗ αλλά να συμψηφιστεί με τα χρέη της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, οφειλές που αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ με τα κονδύλια, που διαθέτει να μπορέσει να εξοφλήσει τα χρέη του ή μέρος των χρεών του προς τηνς αγορά. Οι οφειλές του ΑΔΜΗΕ στου ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Χωρίς κανείς να παραβλέπει τις αστοχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων που φόρτωσαν την ΔΕΗ με δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμό, η σημερινή κατάσταση οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της. Ακόμα και οι χρεώσεις (ΥΚΩ) που γίνονται την έχουν καταστήσει «τέρας» στα μάτια των συνεπών καταναλωτών που οποίοι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί καλούνται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Κατά συνέπεια οι καταναλωτές έρχονται πιο κοντά στην ιδέα να πουληθεί η εταιρεία γιατί οι ιδιώτες τα κάνουν καλύτερα. Και ευκολότερα οι βουλευτές θα βρουν το απαραίτητο άλλοθι για να υπερψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα