“Απαραίτητη μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης”

Την αυτοδιάλυση των σημερινών κομμάτων -«είναι χρεοκοπημένα, να οδηγηθούν με τιμές στην ευθανασία και τη δημιουργία ενός μεγάλου σχήματος, από τις δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής Κεντροδεξιάς, της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς «του Κύρκου, του Φαράκου, του Παπαγιαννάκη, που δεν υπάρχει αλλά υπάρχουν Αριστεροί», πρότεινε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Ο πρώην υπουργός οργάνωσε δημόσια συζήτηση την Πέμπτη με θέμα «7 χρόνια κρίση. Πού βρισκόμαστε. Πού πηγαίνουμε. Τι να κάνουμε» και κατέθεσε εκεί την πολιτική του πλατφόρμα. Στον ευρείας συμμετοχής συνασπισμό που προτείνει, μπορεί όπως είπε να κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ «όχι το σημερινό σύστημα Τσίπρα – Παππά, που αποτελεί ύβρη για την Αριστερά».

Όσοι συμμετάσχουν στον κορμό του εγχειρήματος, να κατέλθουν σε κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές, πρόσθεσε ο κ. Κοντογιανόπουλος. Η πλειοψηφία των βουλευτών, με τα σημερινά δεδομένα, θα ανήκει στη Ν.Δ. άρα θα βγάλει και τον Πρωθυπουργό και οι άλλοι θα έχουν τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί de facto ο δεύτερος πόλος. Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι εθνικής ευθύνης, με ορίζοντα τετραετίας και σκοπό την εφαρμογή του Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης, το οποίο θα μετατρέψει την Ελλάδα από αποτυχημένο κράτος σε κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο πρώην υπουργός πρότεινε την κατάργηση της απλής αναλογικής -«το αριστερό αποτύπωμα των Τσίπρα – Καμμένου είναι θηλιά στον λαιμό του έθνους. Αν εφαρμοστεί η χώρα θα μπει σε αστάθεια και τότε θα χρεοκοπήσει», είπε -και την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών σε μονοεδρικές και 50 βουλευτές εκλεγμένους από λίστα.

Την πρόταση του την χαρακτήρισε ο ίδιος «ρεαλιστική ουτοπία», αλλά εκτίμησε ότι αυτά που προτείνει συγκροτούν την ιδέα ενός «νέου ΕΑΜ» για απελευθέρωση της Ελλάδας από τον εσωτερικό δυνάστη, το πελατειακό σύστημα και τον συντεχνιασμό και για την αποκατάσταση της πολιτικής ως υπέρτατης αξίας. «Η χώρα», τόνισε, «δεν βρίσκεται σε κρίση αλλά σε παρακμή. Στα επτά χρόνια της κρίσης, κάναμε 5 φορές εκλογές και 1 δημοψήφισμα, αλλάξαμε 4 Πρωθυπουργούς και 6 υπουργούς Οικονομικών. Τα πολιτικά κόμματα δεν είχαν εθνικό στόχο αλλά «έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία, με δημαγωγία και λαϊκισμό, και φόρτωσαν το καθένα από ένα μνημόνιο στον λαό». Ως παράδειγμα της παρακμής χρησιμοποίησε την Βασιλική Θάνου λέγοντας καταχειροκροτούμενος: «Όταν η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσπαθεί να μας πείσει ότι άλλα λέει το Σύνταγμα και είναι αυτά που θέλει εκείνη, τι να περιμένουμε από τον απλό πολίτη;».

Παρόντες στην εκδήλωση την οποία συντόνιζε η Ολγα Τρέμη ήταν μεταξύ άλλων οι: Κώστας Σημίτης, Ντόρα Μπακογιάννη, Άννα Διαμαντοπούλου, Μαριέττα Γιαννάκου, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανδρέας Λοβέρδος, Απόστολος Κακλαμάνης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα