Απειλές Μέι για τους ευρωπαίους πολίτες ελέω Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit της επόμενης χρονιάς ίσως χάσουν κάποια δικαιώματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την αντιμετώπισή τους κατά τη μεταβατική περίοδο.
Ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit το 2016, ύστερα από τη μεγάλη εισροή Ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα από φτωχότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στη Βρετανία ένα μεταβατικό καθεστώς έως τα τέλη του 2020 μετά το Brexit. Η Ένωση θέλει τα τρία εκατομμύρια πολίτες της να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα έως το τέλος αυτής της περιόδου.
Ωστόσο, η Μέι άφησε να εννοηθεί πως οι Ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται στη Βρετανία μετά τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο.
«Οι άνθρωποι που είχαν έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήμασταν μέλος της ΕΕ είχαν δημιουργήσει συγκεκριμένες προσδοκίες – έκαναν μια επιλογή ζωής και δημιούργησαν μια συγκεκριμένη προσδοκία», δήλωσε η Μέι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προς την Κίνα.
«Ξεκαθαρίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των ανθρώπων που ήρθαν πριν από την αποχώρησή μας και αυτών που θα έρθουν όταν θα γνωρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ».
Αυτό είναι ένα εμπόδιο που η Βρετανία και η ΕΕ θα χρειαστεί να επιλύσουν κατά τη μεταβατική συμφωνία, η οποία θα δώσει στις δύο πλευρές χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις από το διαζύγιο Λονδίνου-Βρυξελλών.
Ο Φίλιπ Λάμπερτς, ευρωβουλευτής που ασχολείται με το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Reuters αναφορικά με τη διαφαινόμενη σύγκρουση: «Τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι ένα διαπραγματευτικό σημείο και θέλουμε να εμμείνουμε σταθερά σε αυτό ότι οι νέες προβλέψεις θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου».
Πολλοί υποστηρικτές του Brexit εκφράζουν ανησυχίες ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί μην τηρηθεί στο ακέραιο, λόγω του σχεδίου να μη μεταβληθεί σε μεγάλο βαθμό η σημερινή σχέση αμέσως μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας. Η Μέι, ωστόσο, απέρριψε κάποιες από αυτές τις ανησυχίες.
«Δεν ψήφισαν για να μην αλλάξει τίποτα όταν βγούμε από την ΕΕ», δήλωσε. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να κάνουμε τη δουλειά που ζήτησε ο βρετανικός λαός από την κυβέρνηση, η οποία είναι να προχωρήσουμε στο Brexit».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα