Απειλεί με επέμβαση στη Βενεζουέλα ο Τραμπ

Με μια στρατιωτική επέμβαση απείλησε αργά το βράδυ της Παρασκευής τη Βενεζουέλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια αιφνιδιαστική κλιμάκωση της απάντησης της Ουάσιγκτον στην πολιτική κρίση που μαίνεται στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν», είπε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, από το ιδιωτικό γήπεδο γκολφ στο οποίο κάνει διακοπές, έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο», σημείωσε ο Τραμπ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε», πρόσθεσε.

Απαντώντας, ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας είπε ότι η απειλή Τραμπ για στρατιωτική επέμβαση είναι «μια πράξη τρέλας» και πρόσθεσε ότι «στις ΗΠΑ κυβερνά μια εξτρεμιστική ελίτ». Απάντηση  στον Αμερικανό πρόεδρο αναμένεται να εκδώσει και το υπουργείο εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Πεντάγωνο: Δεν έχουμε καμία εντολή

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εντολή αναφορικά με την Βενεζουέλα.

«Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει καμία εντολή», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον, παραπέμποντας στο Λευκό Οίκο για ερωτήσεις.

Μαδούρο προς Τραμπ: Θέλω να τα πούμε

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι επιθυμεί να έχει μια προσωπική συζήτηση με τον Τραμπ, είτε μέσω μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, είτε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

«Αν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την Βενεζουέλα, εδώ είμαι», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο .

Όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία απαντά ο Τραμπ

«Ο Νικολάς Μαδούρο ζήτησε να έχει μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. . .ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστως θα συνομιλήσει με τον ηγέτη της Βενεζουέλας μόλις η Δημοκρατία αποκατασταθεί σε αυτή την χώρα», ήταν η απάντηση του Λευκού Οίκου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και απαιτεί από τον πρόεδρο Μαδούρο να σεβαστεί το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, να σταματήσει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πάψει την καταπίση του σπουδαίου λαού της Βενεζουέλας».

Η Βενεζουέλα, σύμφωνα με έναν πρώην στρατηγό των ενόπλων δυνάμεών της, έχει αναπτύξει αντιαεροπορικούς πυραύλους στις ακτές της χώρας για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα