Απελπισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα θέλουν να γυρίσουν στη Συρία

Tον δρόμο της επιστροφής στην πολύπαθη και εμπόλεμη χώρα τους αναζητούν απελπισμένοι Σύροι πρόσφυγες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Μάλιστα  σκέφτονται σοβαρά να πληρώσουν λαθροδιακινητές για να τους γυρίσουν πίσω στην εμπόλεμη πατρίδα τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Συρίας εγκατέλειψαν τη χώρα τους αναζητώντας μια ασφαλή και καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Μετά όμως το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» πολλοί από εκείνους που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα δεν βλέπουν μέλλον μπροστά τους και θα ήθελαν να γυρίσουν στη χώρα τους.

Η Τζιν Κάρστανσεν, που γράφει για την ιστοσελίδα GlobalPost Investigations, πήρε συνέντευξη από έναν πρόσφυγα στην Ελλάδα, τον Θαέρ Αλ Ναχίρ, ο οποίος της είπε ότι είναι πρόθυμος να πληρώσει για να μεταφερθεί πίσω στη Συρία εάν είχε τα χρήματα.

Ο 39χρονος περιέγραψε πώς διέφυγε με την οικογένειά του από την ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ στη νοτιοανατολική Συρία.

Ήλπιζαν να φτάσουν στη Γερμανία αλλά «παγιδεύτηκαν» στην Ελλάδα εδώ και επτά μήνες. Ο ίδιος έχασε κάθε ελπίδα ότι θα φτάσει ποτέ στη «γη της επαγγελίας» του.

«Δώσε μου τα χρήματα να πληρώσω ένα λαθροδιακινητή και θα γυρίσω στη Συρία αμέσως. Εκεί ο θάνατος είναι γρήγορος. Εδώ πεθαίνουμε αργά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επίσης κατηγόρησε τους ηγέτες της Ευρώπης ότι φέρονται στους πρόσφυγες «χειρότερα και από σκύλους» και ότι τώρα στην Ελλάδα ζει χειρότερα από όταν ζούσε στη Συρία.

Ένας άλλος πρόσφυγας, ο Αντάν από το Χαλέπι, λέει τα ίδια. Ο ίδιος εγκατέλειψε το όνειρό του να φτιάξει μια νέα ζωή στην Ευρώπη, όπως και οι υπόλοιπες χιλιάδες Σύροι που είναι παγιδευμένοι στην Ελλάδα.

«Θέλω να επιστρέψω στη Συρία. Έχουμε πόλεμο στη χώρα μου, αλλά και στην Ελλάδα ζούμε επτά μήνες σαν κρατούμενοι».

Ο Αντάν τα δήλωσε αυτά από το Διδυμότειχο πριν περάσει τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους και πέντε ακόμα συγγενείς του, ξεκινώντας το ταξίδι επιστροφής στη χώρα τους.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε παγιδευμένοι εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων και τελικά αποφασίσαμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας», είπε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες είναι «παγιδευμένοι» στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δεσμευτεί τον Σεπτέμβριο του 2015 να μεταφέρει 66.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τους τελευταίους 13 μήνες έχει τηρήσει τη συμφωνία μόνο για 4.926 ανθρώπους. Οι υπόλοιποι έχουν μείνει στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα