Απεργία των συμβασιούχων τού υπουργείου Πολιτισμού

Oι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση την προσεχή Τετάρτη 25-6 προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται σαν υπάλληλοι τρίτης κατηγορίας στους οποίους δεν αναγνωρίζονται αυτονόητα δικαιώματα. Η συγκέντρωσή τους θα γίνει στην κεντρική υπηρεσία στην οδό Μπουμπουλίνας στις 11:00.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο (ΠΟΕΙΔΔ):

«Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον πολιτισμό τις χώρας μας ευσυνείδητα και αγόγγυστα, έχουμε τα προσόντα που κάθε φορά απαιτούνται και την εμπειρία (μετά από χρόνια ομηρίας με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που το υπουργείο χρησιμοποιεί) για να είμαστε το ίδιο αποδοτικοί με κάθε άλλο εργαζόμενο στο υπουργείο.

Το ΥΠΠΟΑ όμως μας αντιμετωπίζει σαν τρίτης κατηγορίας εργαζόμενους, δεν μας αναγνωρίζει τα αυτονόητα δικαιώματα για κάθε εργαζόμενο σ’ αυτή τη χώρα και μας χειρίζεται πολλές φορές με μια αδιαφορία που καταντά απάνθρωπη.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις αρνείται πεισματικά να κάνει την παραμικρή προσπάθεια για επίλυση και των πιο απλών προβλημάτων των ΙΔΟΧ εργαζόμενων και μερικές φορές φαίνεται σαν να έχει μια τιμωρητική διάθεση απέναντί μας.

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ δεν είναι τρίτης κατηγορίας εργαζόμενοι ούτε εχθροί.

Δουλεύουμε δίπλα δίπλα με τους μονίμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους μας και οι διακρίσεις σε βάρος μας είναι απαράδεκτες και παράνομες.

Είναι παράνομες γιατί παραβιάζουν βασικές αρχές τις εργατικής νομοθεσίας όπως την αρχή της ισότητας και την αρχή τις μη διάκρισης των εργαζομένων.

Αλλά κυρίως είναι απαράδεκτες γιατί τσακίζουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό των ανθρώπων όταν αντιμετωπίζονται σαν παρίες

Το ΥΠΠΟΑ και η ηγεσία του μας στέρησε το ανθυγιεινό επίδομα που παίρνουν όλοι οι άλλοι συνάδελφοι στο Πολιτισμού (σε όλα τα άλλα υπουργεία δεν υπάρχει διαχωρισμός). Γιατί; Φαίνεται ότι είμαστε ανθεκτικοί στις ανθυγιεινές συνθήκες γιατί πως αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός ότι σε εργαζόμενους που δουλεύουν δίπλα δίπλα, σε άλλους το δίνουν και σε άλλους όχι.

Το ΥΠΠΟΑ αδιαφορεί για το πως θα ζήσουμε όταν καθυστερεί τις πληρωμές μας μήνες και μήνες, όταν επιτρέπει στον κάθε υπηρεσιακό παράγοντα να πετάει την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Έχουμε φτάσει στο απίστευτο σημείο να θεωρούμε φυσιολογική μια μικρή καθυστέρηση στην πληρωμή μας και να παρακαλάμε να μην είναι μεγάλη. Γιατί; Καθυστερεί το υπουργείο την καταβολή του μισθού στους υπόλοιπους συναδέλφους μας;

Οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι αρρωσταίνουν και αυτοί, είναι και αυτοί γονείς, έχουν και αυτοί κοινωνικές υποχρεώσεις, πολλές φορές όταν ζητάμε μια διευκόλυνση που δικαιούμαστε πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση. Γιατί; Όταν ένας μόνιμος ή ΙΔΑΧ συνάδελφος μας ζητά μια διευκόλυνση που δικαιούται γίνεται διαπραγμάτευση;

Το ΥΠΠΟΑ για ότι αφορά τις διακρίσεις σε βάρος των ΙΔΟΧ εργαζομένων αδιαφορεί, για να μην πούμε τις υποθάλπει, γιατί πως αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι επιτρέπει να υπάρχει τεράστια διαφορά από υπηρεσία σε υπηρεσία πως να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι σε κάποιες υπηρεσίες υπάρχουν τεράστια προβλήματα και σε άλλες όχι.

Αλλά οι διακρίσεις δεν σταματούν στις παροχές είναι και στις απαιτήσεις. Τρεις μήνες πριν δόθηκε οδηγία στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για το τι πρέπει να φοράνε στην εργασία τους οι ΙΔΟΧ φύλακες, ΜΟΝΟ ΟΙ ΙΔΟΧ, και δεν λέει λέξη για το κόστος που το μεταφέρει στους εργαζόμενους. Γιατί μόνο στους ΙΔΟΧ; Μήπως επειδή θεωρεί ότι μπορεί να περάσει πιο εύκολα το νέο μέτρο και την επιβάρυνση πρώτα στους ΙΔΟΧ; Μας θεωρεί κερκοπορτα εφαρμογής νέων μέτρων;

Πως το υπουργείο επιτρέπει στην κάθε υπηρεσία να κάνει διαγωνισμούς για νέες συμβάσεις και να βάζει φωτογραφικούς όρους; πως επιτρέπει στην κάθε υπηρεσία να απαιτεί ότι παράλογο θέλει κατά τη διαδικασία; Να εφευρίσκει νέους κανόνες;

Συνάδελφοι όλα αυτά τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές στην ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και αυτό αδιαφορεί έτσι μας αναγκάζει να καταφύγουμε σε πιο δραστικές μορφές διεκδίκησης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα