Αποδομούν την κυβερνητική επιχειρηματολογία

Ιδιαίτερα επιθετική και με σκληρή γραμμή αποδόμησης της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας εμφανίζεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που εκτιμά ότι η κυβέρνηση κυριολεκτικά τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα στους δανειστές.
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση, στην προσπάθειά της να πείσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, εμμένει ότι αυτός είναι οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις, μείωση των δαπανών και των φόρων, ώστε να έρθουν επενδύσεις, δουλειές και ανάπτυξη.

Στη Συγγρού πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη της ηγετικής ομάδας υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της απόφασης του Eurogroup και το συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι πρόκειται για μία συμφωνία που έχει τα εξής αρνητικά στοιχεία: α) επιφέρει βαρύ φορολογικό φορτίο στην ελληνική κοινωνία, β) δεν οδηγεί στην εκταμίευση του συνόλου των κεφαλαίων που είχαν συμφωνηθεί και απαιτούνται για τη ρευστότητα της οικονομίας και γ) δεν προσφέρει παρά μία ασαφή και αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση εκπέμπεται το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει 15,1 δισ. ευρώ από το Νοέμβριο έως και σήμερα και τώρα πανηγυρίζει διότι θα λάβει τα μισά, δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ.
Τι λένε
«Άλλη μια παράσταση σκηνοθεσίας ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος με άκρως επιθετικό ύφος έγραψε στο twitter: «Το Βατερλώ απέχει μόνον 13 χιλ. από τις Βρυξέλλες».

Κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. για να ακυρώσουν το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυε στην αποτυχία, σημειώνουν ότι εξαρχής το κόμμα είχε υποστηρίξει την ανάγκη ολοκλήρωσης της συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό και με το βέλτιστο για τα Ελληνικά συμφέροντα τρόπο.

Όμως διευκρινίζουν ότι δεν μπορεί να μην στηλιτεύσουν την πολύ μεγάλη και ζημιογόνα καθυστέρηση που επέδειξε η κυβέρνηση και, τελικά, με τη στάση της «φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη”, και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, σχεδόν ολοκληρώθηκε, αλλά στέκεται στα άλλα, όπως υπογραμμίζει, “κρυφά” προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

«Όμως η καθυστέρηση “φούσκωσε” το λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δις ευρώ μέτρα, πρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου “Υπερταμείου” αποκρατικοποιήσεων, προσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο “κόφτη” μισθών και συντάξεων και διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015» λένε κεντρικά της στελέχη.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης, μέτρα που περιλαμβάνουν περισσότερους άμεσους και έμμεσους φόρους και εξοντωτικές εισφορές, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά.

Το κρίσιμο όμως στην παρούσα στιγμή για τη Ν.Δ. είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι το κόμμα διαθέτει συγκροτημένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που έχει άλλο μίγμα πολιτικής από αυτό που ακολουθείται και εμμένουν στις μεταρρυθμίσεις, στη μείωση των δαπανών και των φόρων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα