Αποζημίωση ακόμη και στα πεθερικά!

Ακόμη και τα πεθερικά δικαιούνται αποζημίωση για ηθική βλάβη σε περίπτωση θανάτου, όπως έκρινε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας! Η υπόθεση με βάση την οποία εκδόθηκε η απόφαση αφορά ένα τραγικό συμβάν που συνέβη πριν από 14 χρόνια, όταν μία 26χρονη –τότε– μητέρα, μετά τη γέννηση του τέταρτου παιδιού της, έχασε τη ζωή της από σηψαιμία και σηπτικό σοκ, καθώς ο διευθυντής της γυναικολογικής κλινικής του νοσοκομείου Καλαμάτας ξέχασε κομμάτι του πλακούντα στη μήτρα τη άτυχης κοπέλας.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Καλαμάτας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 3,5 ετών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και ο μαιευτήρας σε φυλάκιση 2 ετών. Στο Εφετείο η ποινή του διευθυντή μειώθηκε στα 2,5 χρόνια (και επικυρώθηκε με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου), ενώ ο μαιευτήρας αθωώθηκε.

Οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας (σύζυγος, ανήλικα παιδιά, πατέρας και μητέρα, αδελφός και πεθερά) στράφηκαν κατά του νοσοκομείου διεκδικώντας αποζημίωση ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς, ακόμη και στην πεθερά συνολικά το ποσό των 2.510.720 ευρώ. Το Διοικητικό Εφετείο, μείωσε το ποσό της αποζημίωσης στα 1.303.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση μέρος της αποζημίωσης έπρεπε να δοθεί σε όλους τους συγγενείς σε μετρητά, ενώ στο σύζυγο και τα παιδιά τμήμα της αποζημίωσης έπρεπε να καταβληθεί σε μηνιαίας δόσεις μέχρι το 2049 υπό την μορφή διατροφής, κι ένα τελευταίο τμήμα της αποζημίωσης έπρεπε να δοθεί και πάλι κάθε μήνα μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών. Όμως, το Εφετείο έκρινε ότι η πεθερά δεν δικαιούται αποζημίωσης καθώς δεν ανήκει στην οικογένεια κατά την έννοια του Αστικού Κώδικα, αλλά ούτε υπάρχει ανάλογη νομολογία του ΣτΕ.

Το ΣτΕ αντίθετα αποφάνθηκε ότι μεταξύ των προσώπων που δικαιούνται αποζημίωσης «εκτός του συζύγου και των εξ αίματος συγγενών κατ΄ ευθεία γραμμή και εκ πλαγίου έως δεύτερου βαθμού, περιλαμβάνονται και οι εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού (πεθερός, πεθερά, νύφη και γαμπρός)». Έτσι ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση και ανακαθορισμό των ποσών της αποζημίωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα