ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ελληνική δυσπεψία στην απορρόφηση κονδυλίων

Για μειωμένα ακόμη και ανύπαρκτα αντανακλαστικά αναφορικά με την απορρόφηση εγκεκριμένων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής επικαλείται πρόσφατο έγγραφο της Κομισιόν, στο οποίο καταγράφεται η απορροφητικότητα ανά κράτος-μέλος του προγράμματος διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και η λίστα με τις επιδόσεις απορροφητικότητας για την περίοδο 2015-2016 αναφέρεται η εξής ελληνική αποτυχία:

Είμαστε η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που το «κοντέρ αξιοποίησης» χτύπησε 0%. Ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκατ. ευρώ που δικαιούμαστε.

Αντίθετα η απορροφητικότητα της Κύπρου έφτασε το 84,8%, της Κροατίας το 96.9%, ενώ η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί όλους τους προϋπολογισμούς σε λαϊκισμό. Αλλά και ως αντιπολίτευση είχε απορροφήσει όλες τις “κατηγορίες” κατά της τότε κυβέρνησης για “παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα ζητά να μάθει αφενός αν θα χαθούν τα μη απορροφηθέντα κονδύλια, αφετέρου αν θα επηρεαστεί η μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους;

Αναλυτικά η ερώτηση Κεφαλογιάννη έχει ως εξής;

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο 2015-2016 προϋπολόγισε το ποσό των 150 εκατομμύριων ευρώ για τη διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία.

»Η διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων παραγωγής φρούτων και λαχανικών και της διάθεσης των προϊόντων τους.

»Από τον σχετικό πινάκα κατανομής και απορρόφησης των συγκεκριμένων πόρων ανά κράτος μέλος προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει μηδενική απορρόφηση για την ίδια περίοδο.

»Αυτή η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία στις Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς τέτοια προγράμματα είναι δυνατόν να καλύψουν ζημιές που έχουν προκύψει λόγω των κεφαλαιακών έλεγχων και του ρωσικού εμπάργκο.

»Κατόπιν τούτων ρωτάτε Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

»Η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πόρων του προγράμματος διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία συνιστά κίνδυνο απώλειας των συγκεκριμένων κονδυλίων για την Ελλάδα;

»Θα επηρεαστεί η μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους;».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα