Αποκλείει το «βέτο» η Αθήνα για τον νέο ρόλο της Frontex

Στο επίκεντρο της Συνόδου (17-18 Δεκεμβρίου) θα βρεθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετατροπή της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία θα έχει δυνατότητα επέμβασης στα σύνορα ενός κράτους-μέλους ακόμα και χωρίς εθνικό αίτημα για βοήθεια, εφόσον κριθεί ότι η εν λόγω χώρα «δεν μπορεί ή δεν θέλει να δράσει».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του EurActiv.gr στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλο, ο οποίος σε σχετικό ρεπορτάζ του επικαλείται ανώτατη κυβερνητική πηγή, η Ελλάδα ναι μεν διαφωνεί σε δύο «σημεία» αλλά δεν τίθεται ζήτημα βέτο, όπως αναφέρονται σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.

Αρχικά η πηγή επεσήμανε ότι η Αθήνα βρίσκει θετική την πρόταση της Κομισιόν διότι δημιουργεί σωστές δομές και βοηθά την χώρα στη δύσκολη διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων.

Πρώτο σημείο διαφωνίας είναι οι συνθήκες παρέμβασης της νέας Frontex. «Θα πρέπει να υπάρχει η συναίνεση του κράτους μέλους προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», τόνισε η κυβερνητική πηγή.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στο επιχείρημα αυτό, καθώς παρόμοια επιχειρηματολογία έχουν εκφράσει και η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία και «πολλές άλλες που δεν το έχουν δημοσιοποιήσει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στις τρίτες χώρες εκτός ΕΕ το αίτημα της Αθήνας είναι το τελικό κείμενο να κάνει αναφορά σε «κοινή συνεργασία» και όχι «κοινές επιχειρήσεις».

«Όλα αυτά είναι σε διαβουλεύσεις αλλά η Αθήνα δεν έχει εξετάσει το ενδεχόμενο ενός βέτο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα