Αποκλεισμός και… υποχρεωτική ανανέωση!

Η Εθνική Ελλάδας πρέπει να ανανεωθεί. Ο τρόπος με τον οποίο παρέταξε την ομάδα ο Σκίμπε ήταν λανθασμένος, οι μεμονωμένες αντιδράσεις των παικτών ήταν κάκιστες και θεωρητικά οι ίδιοι ένδεκα με άλλη παράταξη και διαφορετική ψυχολογική προετοιμασία θα μπορούσαν να έχουν πάει καλύτερα. Ωστόσο, η αλήθεια να λέγεται, κάποιοι καλύτεροι ποδοσφαιριστές δεν καλούνται και κάποιοι πρέπει σταδιακά να αποχωρήσουν από το  αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Υπάρχει ένα δεδομένο όσον αφορά στην Εθνική ομάδα. Έχουν περάσει οι εποχές που η Ελλάδα μετείχε σε προκριματικούς ομίλους των τεσσάρων ομάδων και έδινε όλα κι όλα έξι επίσημα παιχνίδια σε διάστημα δύο ετών. Πλέον, τα επίσημα ματς είναι δέκα και τα φιλικά έχουν βαθμολογική σημασία. Αυτό συνεπάγεται ένα παιχνίδι ανά 45 μέρες. Δεν γίνεται σε κάθε κλήση, λοιπόν, να μένει εκτός ο λιγότερο φορμαρισμένος και να παίρνει τη θέση του εκείνος που τυχόν να έβγαλε μάτια την προηγούμενη εβδομάδα με το σύλλογό του.

Κατανοούμε πλήρως την επιλογή του Ορέστη Καρνέζη. Χωρίς παιχνίδια και σε κακό φεγγάρι, αλλά είναι ο τερματοφύλακας της Εθνικής μας ομάδας. Δεν γίνεται το Νοέμβρη να παίζει ο Ανέστης, τον Οκτώβρη ο Καπίνο και το Σεπτέμβρη ο Βλαχοδήμος. Δε λειτουργούν έτσι οι εθνικές ομάδες.

Μετά από έναν αποκλεισμό, μετά από έναν τραυματισμό ή μετά από ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, έρχεται η ώρα της αλλαγής και της ανανέωσης. Ναι, τώρα να το συζητήσουμε. Κάποιοι ποδοσφαιριστές πρέπει σιγά-σιγά να γίνουν βασικά στελέχη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και κάποιοι άλλοι βετεράνοι.

Δεν έχει νόημα να πιάσουμε τον κάθε παίκτη ξεχωριστά. Η ανάλυση των κατορθωμάτων μίας Εθνικής ομάδας πρέπει να γίνεται σε πρίσμα διετίας. Το 90λεπτο με την Κροατία δεν πρέπει να κριθεί με βάση αυτούς που δεν έπαιξαν ή δεν κλήθηκαν, αλλά με βάση αυτούς που έπαιξαν και το σχηματισμό του Σκίμπε. Μεγαλύτερο λάθος κι από το κοντρόλ του Καρνέζη και το γύρισμα του Σταφυλίδη ήταν το 3-5-2  του Σκίμπε. Όταν βγήκαν οι ενδεκάδες, σύσσωμοι οι ποδοσφαιρικοί αθλητικογράφοι της χώρας άρχισαν να τσακώνονται για το σύστημα. Είναι 4-2-3-1 με τον Ζέκα δεξιά και τον Σταφυλίδη αριστερά;  Είναι 4-3-3; Είναι 4-4-1-1; Μπέρδεμα. Τελικά ήταν 3-6-1. Αν θέλουμε το πιστεύουμε… Το σύστημα ήταν τραγικό και η μετατροπή του σε κάτι άλλο κατά τη διάρκεια του ματς θλιβερή. Κάθε άλλη κουβέντα είναι περιττή.

Η Εθνική διαθέτει αυτή τη στιγμή λίγους υγιείς παίκτες α’ κλάσης. Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Φορτούνης, Ζέκα, Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλος. Καλείται η ΕΠΟ να βρει έναν προπονητή ικανό να αξιοποιήσει αυτή την εξάδα, να διυλίσει το υπόλοιπο «ελληνικό αίμα» και να φτιάξει ένα σύνολο ικανό να μας ευχαριστεί και να μας γεμίζει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα