Αποκλειστική συνέντευξη του γιατρού της Νανάς : Έτοιμη να βγει από την εντατική-Αναπνέει και πάλι μόνη της

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ

Της Σπυριδούλας Κάμπου Ζαράγκα

Αισιόδοξα είναι σήμερα τα νέα για την πορεία της υγείας της Νανάς Καραγιάννη, αφού ο διοικητής του νοσοκομείου «Αγίου Όλγα», κύριος Μιχάλης Κούρτης, εξομολογείται αποκλειστικά στην «Α», πώς από σήμερα Πέμπτη, μπορούνε να μιλάμε πλέον για σημαντική βελτίωση, που αν συνεχιστεί, πολύ σύντομα θα βγει από την εντατική.

Από το πρωί της Πέμπτης, της σταμάτησαν τα κατασταλτικά φάρμακα, και την περιμένουν σιγά- σιγά να ξυπνήσει, αφήνοντάς τη να αναπνέει και από  μόνη της! Ο κ. Κούρτης όπως και όλοι οι γιατροί που την κουράρουν εδώ και έξι μέρες που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ, είναι αισιόδοξοι πώς σύντομα θα βγει από την εντατική και μεταφερθεί σε θάλαμο, αφού ο οργανισμός της παρά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, συνεχίζει να τη στηρίζει στη μάχη της για τη ζωή. Ο γιατρός κ. Μιχάλης Κούρτης όμως ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία της Νανάς Καραγιάννη, αφού το  πρόβλημα δεν είναι το οργανικό αλλά πολύ βαθύτερο και δυσκολότερο στο να αντιμετωπιστεί, αφού η ψυχική νόσος από την οποία πάσχει, εμφανίζεται στο ιατρικό ιστορικό της από την εφηβεία της.

«Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για μικρή βελτίωση, σε αντίθεση με το χτες που κάναμε λόγω για μία σταθερή κατάσταση. Ο οργανισμός της έχει εφεδρίες τελικά και γρήγορα ανταποκρίθηκε στην φαρμακευτική αγωγή» τόνισε στην «Α» ο κύριος Κούρτης, που την παρακολουθεί στενά όλες αυτές τις μέρες.

Τι άλλαξε σήμερα στην κατάσταση της Νανάς;

«Άλλαξε το ότι ο οργανισμός της αντέχει ακόμα. Το πρόγραμμα των μονάδων εντατικής θεραπείας για όλους τους ασθενείς αντιμετωπίζει στο σύνολό του τον ασθενή. Από εκεί και πέρα εξαρτάται τι εφεδρίες έχει ο καθένας άνθρωπος που είναι τόσο ταλαιπωρημένος όσο είναι η κυρία Καραγιάννη. Και από ότι φαίνεται η κυρία Καραγιάννη έχει ακόμα εφεδρίες γιατί γρήγορα ανταποκρίθηκε στις φαρμακευτικές αγωγές και στις προσπάθειες και ήδη είναι σε μία φάση να αναπνέει καλύτερα και για αυτό το λόγο από το πρωί σήμερα ξεκίνησε η προσπάθεια να αναπνεύσει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον σιγουρευτεί ιατρικά, επιβεβαιωθεί ιατρικά ότι μπορεί να αναπνεύσει μόνη της, κάποια στιγμή θα αποσωληνωθεί, θα της βγάλουν τον ενδοτραχειακό σωλήνα και σιγά σιγά ανάλογα με τις εκτιμήσεις των γιατρών που την παρακολουθούν θα φύγει από την εντατική και θα πάει σε θάλαμο. Και αυτή είναι η επιδίωξη για όλους τους ασθενείς μας που μπαίνουν στη μονάδα, να φεύγουν γρήγορα από αυτή.

Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί, σας φοβίζει για την πορεία της υγείας της;

Αυτό που έχει από 15 χρονών. Αυτό με ανησυχεί και τίποτα άλλο. Δεν ξέρω πότε της εκδηλώθηκε αυτό που έχει ως νευρική ανορεξία, το ιστορικό της λέει όμως ότι είχε προβλήματα γενικότερα στη σφαίρα της ψυχικής υγείας από την εφηβεία της. Άρα αυτό που φοβόμαστε είναι αυτό που έχει.  Κοιτάξτε να δείτε, οι διαταραχές της θρέψης είναι ψυχική νόσος, και δεν είναι αυτό που είχε ταυτοποιηθεί πριν χρόνια ως νευρική ανορεξία, δεν είναι ακριβώς νευρική ανορεξία. Είναι διαταραχές της θρέψης με αιτία ψυχική, ψυχογενή που ξεκινάει από το μυαλό. Αυτό είναι το πρόβλημα. Κάτι που επιμένει τόσα χρόνια, πάει να πει ότι είναι δύσκολο στη θεραπεία του. Αυτός είναι ο φόβος πλέον. Δηλαδή από ότι δείχνει, μη λέμε και μεγάλα λόγια, γιατί είμαστε προληπτικοί εμείς οι γιατροί, αυτό που δείχνει είναι ότι σύντομα θα βγει από την εντατική. Το μετά είναι το θέμα.

Δείχνει κάποιο σημάδι, έχει κάποια επαφή με το περιβάλλον;

Δεν έχει καμία επαφή ακόμα, ή τουλάχιστον δεν είχε πριν από λίγο, γιατί είναι ακόμα στη φάση του να ξυπνήσει. Έχουν κοπεί τα κατασταλτικά φάρμακα όλα, εκτός από τα ψυχιατρικά της, και από εκεί και πέρα περιμένουμε να δώσει τη μάχη με τη βασική νόσο!

Μπορείτε να πείτε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε κίνδυνος;

Αν δεν βγει από την εντατική να πάει στον θάλαμο πάντα είμαστε επιφυλακτικοί. Απλά σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για βελτίωση. Μέχρι χτες λέγαμε για σταθερή κατάσταση. Αυτό σας το λέω με σιγουριά μετά από συμβούλιο με τους θεράποντες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα