ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Παράταση κράτησης για τα μέλη της οικογένειας Π. Ψωμιάδη

Παρατείνεται με δικαστικό βούλευμα που εκδόθηκε πριν από λίγα 24ωρα η προσωρινή κράτηση του Παύλου Ψωμιάδη, της συζύγου του Μαρίας, της κόρης του Όλγας και του γιου του Διανιήλ, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για το σκάνδαλο με το μεγάλο «κανόνι» του ασφαλιστικού ομίλου της ΑΣΠΙΣ. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της ΑΣΠΙΣ όπως και τα μέλη της οικογένειας του είχαν προφυλακιστεί με απόφαση ανακριτική και εισαγγελέα τον περασμένο Δεκέμβριο, βάση κατηγορητηρίων που συντάχθηκαν από το ανακριτή κατά της διαφθοράς, Χρήστο Παπακώστα, που ερευνά τη μεγάλη υπόθεση εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού και των ασφαλισμένων του ομώνυμου ομίλου. Τώρα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την προσωρινή τους κράτηση, κρίνοντας ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι εκείνοι που τους κρατούν στη φυλακή. Είναι δηλαδή, ακόμη, όλοι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων αλλά και ικανοί να διαφύγουν στο εξωτερικό και να μην εμφανιστούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, βάση των κατηγορητηρίων που είχε συντάξει ο κ. Παπακώστας στη φυλακή οδηγήθηκαν ο Παύλος Ψωμιάδης και τα μέλη της οικογένειάς του, που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση.
Στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια-«φωτιά» σε βάρος των μελών της οικογένειας Ψωμιάδη, περιγράφονται οι διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού έως ότου αυτά καταλήξουν σε ατομικούς λογαριασμούς της οικογένειας. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη προέρχονται από τις επενδύσεις των ασφαλισμένων της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους εξανεμίζονται.
Ο ανακριτής επιφυλάσσει τον αρχηγικό ρόλο σε «εγκληματική οργάνωση» στον Παύλο Ψωμιάδη, ο οποίος «διεύθυνε αυτή, παρέχων διαταγές οδηγίες και εντολές». Εξίσου όμως σοβαρός, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ήταν και ρόλος που διαδραμάτισαν στη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» και τα μέλη της οικογένειάς του ως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων εταιρειών του ομίλου της ΑΣΠΙΣ.
Αποτέλεσμα των πράξεων των συγκεκριμένων προσώπων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα κατηγορητήρια, ήταν να παραπλανηθούν από το 2007 κι εφεξής ασφαλισμένοι που κατέχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια αξίας τουλάχιστον 248.322.729,93 ευρώ, οι οποίοι αγνοούσαν ότι η ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ ήταν παντελώς αφερέγγυα. Και αυτό διότι, κατά τη χρήση 2007 το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας της ΑΣΠΙΔΑΣ ήταν -331.425.286 ευρώ και το 2008 -485.669.963 ευρώ.

Οι πράξεις απιστίας και υπεξαίρεσης που τελέστηκαν σε βάρος των εταιριών ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value ΑΑΕ- σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη – είναι πάρα πολλές και απαριθμούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ευρώ με χαρακτηριστικότερες τις εξής:
– Ο Π. Ψωμιάδης ιδιοποιήθηκε περαιτέρω παράνομα ποσά ασφαλίστρων…Τα χρήματα που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, ανήλθαν στο ποσό των 9.947.935,77 -76.112,87 ευρώ που τελικώς εισήλθε στα ταμεία της ΑΣΠΙΣ ΑΕΓΑ 9.871.822,9 ευρώ».
– Τα μέλη της οικογένειας έστειλαν 62.087.411 ευρώ από την Commercial Value ΑΕΕ στην ASPIS Holdings άνευ αιτιολογίας και άνευ επιστροφής
– Ζημίωσαν κατά επιπλέον 73.467.718,57ευρώ την ΑΣΠΙΣ πρόνοια ΑΕΓΑ, εμβάζοντας σε εταιρίες αποκλειστικών συμφερόντων της οικογένειας Ψωμιάδη τεράστια ποσά χρημάτων (ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ Α.Ε., ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε., ΑΣΠΙΣ ΟΜΙΛΟΣ Α.Ε., Δωρογραφοτεχνική Α.Ε., Πρόνοια Εμπορική Α.Ε. κ.ά.).
Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Ψωμιάδη αυτός βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού εκτίοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, η οποία του επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012, για την πλαστή εγγυητική επιταγή των περίπου 550.000.000 ευρώ που προσκόμισε το 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται δίκη με κατηγορούμενο τον ίδιο, τη σύζυγό του και την κόρη Πρόκειται για την υπόθεση της εξαπάτησης των ομολογιούχων επενδυτών της ΑΣΠΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα