ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Δικαστήριο «εξομοιώνει» τα διαδικτυακά και έντυπα ΜΜΕ

Δικαστήριο της Αθήνας αναβαθμίζει επί της ουσίας τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, εξομοιώνοντάς τα με τα έντυπα, καθώς εξέδωσε διαταγή σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση της απόφασής του επί ασφαλιστικής διαφοράς θα αναρτηθεί, για πρώτη φορά, όχι σε εφημερίδα όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά σε σάιτ. Την πιλοτική απόφαση (υπ. αριθμόν 6398/2014) εξέδωσε το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η εταιρεία HARD ROCK HOLDINGS LIMITED» (Χαρντ Ροκ Χόλντινγκς Λίμιτεντ), η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο, κατά της εταιρείας «ΧΑΡΝΤ ΡΟΚ ΚΑΦΕ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ», η οποία έχει την έδρα της στην Αθήνα. Η αιτούσα εταιρεία, η οποία διαθέτει παγκοσμίως γνωστή αλυσίδα θεματικών καφέ/εστιατορίων με αναφορές στην rock n’ roll (ροκ εν ρολ) μουσική, υποστήριζε ότι η καθ΄ ης κατόπιν σύμβασης λειτουργούσε καφέ -εστιατόριο στην Αθήνα (από κοινού με την αιτούσα).

Στο πλαίσιο της σύμβασης η καθ΄ ης είχε το δικαίωμα/υποχρέωση να εισάγει και εμπορεύεται εντός του προαναφερθέντος καφέ/εστιατορίου μόνο γνήσια αναμνηστικά προϊόντα της «Hard Rock Cafe». Επανειλημμένα όμως διαθέτει προς πώληση, μεταξύ άλλων γνησίων προϊόντων της αιτούσας, και προϊόντα-«μαϊμού», με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση/παραπλάνηση του κοινού, υπό την έννοια ότι οι θαμώνες/επισκέπτες του εστιατορίου σχηματίζουν την πεπλανημένη εντύπωση ότι τα απομιμητικά προϊόντα της καθ’ ης είναι αυθεντικά/γνήσια προϊόντα της Hard Rock, προσβάλλοντας κατάφωρα τα σήματα της Hard Rock, διενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εις βάρος της αιτούσας αθέμιτο ανταγωνισμό και προκαλώντας δυσφήμιση της αιτούσας.

Μάλιστα στις 25/7/2013 το Τμήμα Προστασίας της Οικονομίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στο συγκεκριμένο καφέ/εστιατόριο και κατέσχεσε ως μαϊμού -προϊόντα α) 337 λευκά αντρικά T-shirt, β) 260 μπλε T-shirt, γ) 22 ψηλά γυάλινα ποτήρια τύπου «pilsner» και «Hurricane» και δ) 69 χαμηλά γυάλινα ποτήρια μαργαρίτας και κοκτέιλ, τα οποία έφεραν απομιμήσεις των σημάτων «Hard Rock Cafe» της αιτούσας. Η δε δικογραφία που σχηματίστηκε διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Ωστόσο, η καθ’ ης άρχισε πρόσφατα να εμπορεύεται εκ νέου απομιμητικά προϊόντα «Hard Rock Cafe». Το δικαστήριο που έκανε δεκτή την αίτηση με προσωρινή του διαταγή απαγόρευσε στην καθ΄ ης να εισάγει, εξάγει, προσφέρει προς πώληση, πωλεί και εν γένει εμπορεύεται στην αγορά τα απομιμητικά προϊόντα που περιγράφονται στην αίτηση, διατάσσοντας μάλιστα τη συντηρητική κατάσχεση των προϊόντων-«μαϊμού» οπουδήποτε κι αν αυτά βρεθούν.

Το καινοτόμο όμως σε αυτή την απόφαση είναι το γεγονός ότι δόθηκε άδεια στην αιτούσα εταιρεία να αναρτήσει την απόφαση του δικαστηρίου σε διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα