Απολογία Γερμενή – Μπούκουρα – Ηλιόπουλου

Απολογούνται σήμερα ενώπιον των εφετών ανακριτριών Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου, οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τους Γιώργο Γερμενή, Ευστάθιο Μπούκουρα και Παναγιώτη Ηλιόπουλο οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο ανήκαν στον σκληρό επιχειρησιακό πυρήνα της οργάνωσης «μετέχοντας και δίνοντας εντολές ή εγκρίνοντας σχετικές δράσεις-επιθέσεις, με τις οποίες η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή εμφανίζεται, διαπράττοντας τα προαναφερόμενα εγκλήματα αλλά και άλλα, ότι δήθεν εκφυλίζει τους θεσμούς της χώρας και ‘υποκαθιστά’ τις νόμιμες αρχές του κράτους και της αυτοδιοίκησης (αρμόδιες για την τήρηση της τάξεως και της ασφάλειας, τον έλεγχο της νομιμότητας, την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, τη θεσμική διενέργεια εκδηλώσεων σε ιστορικές επετείους και εορτές κ.λπ.) προβαίνοντας σε βίαιες και ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος ημεδαπών, στοχοποιημένων ως ατόμων διαφορετικών πολιτικών, ιδεολογικών κ.λπ. αντιλήψεων, ξένων μεταναστών, ρομά και γενικά όσων δεν ανήκουν στη ‘λαϊκή ενότητα της φυλής’ σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ειδικότερα ο Γ. Γερμενής είχε σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές τον ρόλο «ταγματάρχη» στο κόμμα με κεντρικό ρόλο στη στρατολόγηση και εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων αλλά και στις επιχειρήσεις σε βάρος ανυπεράσπιστων αλλοδαπών. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τον «Καιάδα» της Χρυσής Αυγής είναι όσα ανέφερε στην κατάθεσή του προστατευόμενος μάρτυρας καθώς τον κατονόμασε ως το πρόσωπο που «με έμαθε να σκοτώνω».

Στον Παν. Ηλιόπουλο, αποδίδεται η στρατολόγηση μελών, η οργάνωση κινητοποιήσεων και η επιθεώρηση των έκνομων ενεργειών. Το κατηγορητήριο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εσύ δε, αφότου εντάχθηκες στην παραπάνω οργάνωση, ανελισσόμενος, σου ανατέθηκε ο σημαίνων ρόλος της ιδεολογικής εκπαίδευσης και κατήχησης νέων μελών της οργάνωσης καθώς και των ‘νεοσύλλεκτων’ μελών των ‘ταγμάτων εφόδου’, ενώ παράλληλα είχες και την ευθύνη των κινητοποιήσεων αυτών (με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κ.λπ.), προκειμένου αυτά να παρέμβουν στις προαποφασισμένες δράσεις – επιθέσεις της οργάνωσης, ενώ εξάλλου συμμετείχες ως επικεφαλής με ρόλο επιθεωρητή και σε ‘ομάδες ελέγχου’ επιφορτισμένες (κατά τον σχεδιασμό της οργάνωσης) σε έλεγχο της νομιμότητας σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής ζωής (νομιμότητα αδειών μικροπωλητών στη Ραφήνα, συμμετοχή αλλοδαπών παιδιών σε νηπιαγωγεία κ.λπ.). Παράλληλα ήσουν επικεφαλής της οργάνωσης στον νομό Μαγνησίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, στον οποίον αναφέρονταν οι ‘πυρηνάρχες’ και εκτελούσαν απαρέγκλιτα τις εντολές σου, με καθετοποιημένη διαδικασία εντολών, εποπτείας και λογοδοσίας.»

Για τον βουλευτή Κορίνθου Στάθη Μπούκουρα η κατηγορούσα αρχή θεωρεί ότι «σου ανατέθηκε αρχικά η συμμετοχή σε επιθέσεις σε βάρος μεταναστών στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα Αττικής και στη συνέχεια σου ανατέθηκε ο ρόλος της στρατολόγησης νέων υποστηρικτών- μελών στην περιοχή της Κορινθίας και της ευρύτερης περιοχής όπου και δημιούργησες αντίστοιχους πυρήνες, επικεφαλής των οποίων ήσουν εσύ, δίνοντας τις εντολές ενώ μεριμνούσες και για τη στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση των ‘ταγμάτων εφόδου’ της περιοχής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα