Αποστέλλονται εναλλακτικές προτάσεις στην τρόικα

Τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που πιέζει για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει αμέσως μετά ότι το οικονομικό επιτελείο στέλνει εναλλακτικές προτάσεις στους δανειστές.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι κατά τη σύσκεψη ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων που θα υποβάλλει στους δανειστές, για τα ζητήματα που εκκρεμούν.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων δήλωσε βγαίνοντας από το Μαξίμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις δηλώσεις του Ολι Ρεν για την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος μετά τις ευρωεκλογές, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat που αναμένεται τον ερχόμενο Απρίλιο, μπορεί να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για το χρέος.

Αυτό είναι θέμα που θα το κανονίσουν οι κυβερνήσεις, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ο κ. Ρεν δήλωσε χθες από το Νταβός ότι οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015/16 αλλά και για το χρέος της Ελλάδας θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Οι συζητήσεις αυτές αναμενόταν να λάβουν χώρα την άνοιξη, μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεδομένου ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ενδέχεται να επηρεάσει τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Το βασικότερο πρόβλημα που αναγνωρίζουν ακόμη και στελέχη στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως αντίβαρο στις απαιτήσεις της τρόικας για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, που ωστόσο δεν έχουν πάρει ακόμη τη μορφή νομοσχεδίου, ενώ ακόμη και η προαναγγελία τους προκαλεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα τα «ΝΕΑ» η επόμενη δόση προς την Ελλάδα, θα κυμαίνεται από 11 έως 16 δισ. Ευρώ και η έγκριση της αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, για να μπορέσει να αποπληρωθεί το ομόλογο του Μαΐου,.

Ουσιαστικά πρόκειται για την τελευταία δόση του 2013, την πρώτη του 2014 και αυτές του ΔΝΤ που υπολογίζονται προσθετικά και οι οποίες όμως θα δοθούν τμηματικά με προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα