ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΝΤΑΣ: «Ήρθε η ώρα οι “κανονικοί άνθρωποι” να πάρουν την τύχη στα χέρια τους»

Αποτελεί έναν από τους 10 υποψήφιους για την αρχηγία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η είδηση ότι κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερες από 2.500 υπογραφές στήριξης αποτελεί για κάποιους έκπληξη. Ο ίδιος, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, αναφέρει ότι αυτή είναι μόλις η αρχή. Ο Απόστολος Πόντας ανοίγει τα χαρτιά του στην «Άποψη» και μιλά για όλους και για όλα…

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Κύριε Πόντα, ποιος είναι ο λόγος που λάβατε την απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα της κεντρο-αριστεράς και γιατί πιστεύετε ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προτιμήσουν εσάς από τους άλλους 9 συνυποψήφιους;

«Πιστεύουμε κι εγώ προσωπικά και οι συνεργάτες μου, αλλά και οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα, ότι ήρθε ο καιρός οι κανονικοί άνθρωποι –οι άνθρωποι αυτοί που έχουν αποδείξει με την ζωή τους, είτε πολύ είτε λιγότερο για κάποιους, την επιτυχία τους και την ικανότητά τους– να διεκδικήσουν το δικαίωμα της συμμετοχής στην κεντρική πολιτική και της διαχείρισης των κοινών μας προβλημάτων.

»Κάποιος μπορεί να με ψηφίσει γι’ αυτά που θ’ ακούσει από εμένα. Για αυτά που θα πιστέψει ότι είμαι ικανός να κάνω. Για τα επιχειρήματα που θα αναπτύξω σε σχέση με τους συνυποψηφίους μου, ή για το αν οι συνυποψήφιοί μου μπορούν να αναιρέσουν με δικά τους επιχειρήματα ή να απαντήσουν αρνητικά απέναντι στις δικές μου τοποθετήσεις. Είμαι σίγουρος ότι  το πώς θα αποφασίσει ο πολίτης που θα προσέλθει στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου, θα κριθεί από το μεσοδιάστημα παρακολουθώντας με, ακούγοντας αυτά που λέω, κρίνοντας την αξιοπιστία ή την προετοιμασία των προτάσεών μου, και θα αποφασίσει τελικά εάν θέλει να με επιλέξει».

Τι έχετε να πείτε στους Έλληνες πολίτες, που βλέπουν οικονομικές θυσίες χρόνων να μην αποφέρουν καρπούς και κανένα φως στο τούνελ της ανάπτυξης;  Ποια είναι η πρότασή σας για την οικονομία;

«Το δυστύχημα είναι πως είναι απόλυτα φυσιολογικό το γεγονός πως δεν έχουμε αποτέλεσμα στις θυσίες του Ελληνικού λαού και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα χρόνια του μνημονίου, γιατί ο Ελληνικός λαός έκανε θυσίες και τα προηγούμενα χρόνια και τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο βασικός λόγος αυτής της αποτυχίας είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, η θεσμική ανεπάρκεια, ο βαμπιρισμός του Κράτους και η ανυπαρξία σύγχρονων εργαλείων Διοίκησης και Ελέγχου, ώστε να μετατρέπουν τις όποιες θυσίες σε κοινωνικό και οικονομικό προϊόν.

»Η επανεκκίνηση της οικονομίας περνά από τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, στην απόπειρα σταθεροποίησης της κατάστασης, δηλαδή στην ανάσχεση της διεύρυνσης της ύφεσης, και αυτό θα γίνει τόσο με τρόπους θεσμικούς μέσω θεσμικών νομοθετημάτων, όσο και με τρόπους τεχνικούς οικονομικά, οι οποίοι συνίστανται στην αντίληψη της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και στις τωρινές ανάγκες της διεθνούς οικονομίας. Δευτερευόντως, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε ανεπιστρεπτί τη λογική των οριακών πλεονασμάτων και να δομήσουμε τη στρατηγική μας με βάση τον σταθερό και ενήμερο δανεισμό και το διαχειρίσιμο έλλειμμα. Τρίτον θα πρέπει να διευρύνουμε το τόξο των ατόμων που συμμετέχουν στο οικονομικό γινόμενο μέσω της αύξησης του αριθμού τόσο των επιχειρηματιών, επιτηδευματιών, επαγγελματιών, όσο και τον αριθμό των καταναλωτών. Αυτό θα γίνει εφόσον διασώσουμε τα παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας και ενδυναμώσουμε καινούργια μέσω της τόνωσης της επιχειρηματικότητας των νέων ανθρώπων».

Επανειλημμένως έχετε δηλώσει ότι εκπροσωπείτε το μεταρρυθμιστικό κέντρο, ποιες είναι οι απόψεις σας για το Δημόσιο;

«Για εμάς δεν υπάρχει η επιφανειακή ανάγνωση περί καλού ή κακού Δημοσίου. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως υπάρχει ωφέλιμο και μη ωφέλιμο Δημόσιο, λειτουργικό και μη λειτουργικό. Ως εκ τούτου μια βασική αρχή διοικητικής και λειτουργικής διαχείρισης του δημόσιου τομέα είναι η ακολουθία του ορθολογιστικού μοντέλου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το Δημόσιο, δεν εξυγιαίνεται μέσω μόνο της συρρίκνωσης ή των συλλήβδην απολύσεων, αλλά μέσω της κατανομής του δημοσίου έργου ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους, μέσω της διανομής του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τις ικανότητες και την παραγωγικότητα του καθενός και μέσω της ανάδειξης του επιχειρηματικού χαρακτήρα του Δημοσίου, δηλαδή της επιδίωξης ενός κερδοφόρου Δημοσίου και όχι ενός Δημοσίου που θα τρέφει τον κομματικό μηχανισμό».

Πώς εκτιμάτε την διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση αλλά και από την Ε.Ε. γενικότερα;

«Η διαχείριση που έγινε στο προσφυγικό πρόβλημα ακολούθησε μεθόδους ξεπερασμένες και μοντέλα που στόχευαν στην απομόνωση του προβλήματος και όχι στη λύση του. Πιστεύουμε σε δύο πολύ βασικές αρχές, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και πως οι χώροι συγκέντρωσης των προσφύγων θα πρέπει να λειτουργούν στις χώρες εξαγωγής αυτών και όχι σε χώρες εισαγωγής, όπως είναι η Ελλάδα».

Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2018; Κάτω από ποιες προϋποθέσεις ο νέος φορέας θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού;

«Σε μια σύγχρονη δημοκρατία ποτέ δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζουμε τις εκλογές ως πρόωρες ή μη. Θα πρέπει να τις ονομάζουμε απλά εκλογές, καθώς αυτές θα πρέπει να γίνονται όποτε τίθεται πραγματική ανάγκη και όπως το Σύνταγμα προβλέπει. Οι εκλογές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο δραπέτευσης καμίας κυβέρνησης, ούτε ως πρόταση συνενοχής κάποιας άλλης. Η στάση που θα πρέπει να τηρήσει μετεκλογικά η Δημοκρατική Παράταξη εξαρτάται από την ευελιξία που θα επιδείξουν τα λοιπά κόμματα να συμμεριστούν το δικό μας πολιτικό αφήγημα και να ασπαστούν τη δική μας στρατηγική, όπως και τα βασικά προτάγματα των πολιτικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων, και μόνο υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει η πιθανότητα μιας μετεκλογικής συνεργασίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα