Αποχή σε… ένδειξη διαμαρτυρίας

Δεν παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. ο Αλ. Τσίπρας. Την απόφαση αυτή έλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλοντας να σηματοδοτήσει τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προτεραιότητες και τους προσανατολισμούς της ελληνικής προεδρίας. Ταυτόχρονα, η στάση αυτή σχετίζεται με την παρέμβαση του πρωθυπουργού να «μπλοκάρει» την έλευση των δύο ελεγκτών-μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στον Realfm και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή, με αφορμή την απόφαση αυτή σημειώνοντας πως «είναι μια καθαρά πολιτική στάση η οποία θέλει να καταθέσει την πλήρη διαφωνία με τους προσανατολισμούς και τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με το πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει την ελληνική Προεδρία της Ευρώπης».
«Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ως ικέτης απέναντι στους δανειστές, ως ο πιο πιστός εφαρμοστής της μερκελικής συνταγής για την Ευρώπη, συνταγή η οποία αποδομεί την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης συμπληρώνοντας: «Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να ματαιώσει την επίσκεψη της επιτροπής ελέγχου. Η έρευνα για τα πεπραγμένα της τρόικας δεν ήταν μια ευκαιρία για να αναδειχθούν τα τραγικά στρατηγικά αδιέξοδα αυτής της πολιτικής;».

«Η έναρξη έχει μετατραπεί σε μια συναυλία για να ακούσουν οι επίσημοι έναν σύντομο λόγο από τον κ. Σαμαρά, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Μπαρόζο και μετά να ακούσουν μουσική. Η θεσμική ιδιότητα του κ. Τσίπρα, δεν συνάδει με την παρουσία του σε αυτή την φιέστα», σχολίασε ακόμα για την απουσία του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κάθετα και σε όλους τους τόνους με το πώς χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση την προεδρία, εκτιμώντας ότι δεν την αξιοποιεί για να αμφισβητήσει τη λάθος συνταγή που εφαρμόζουν οι ισχυροί της ΕΕ σχετικά με την οικονομική κρίση, αλλά ταυτίζεται με όσους από την ευρωπαϊκή ελίτ προωθούν την τραπεζική ένωση για να επιβάλλουν ακόμη περισσότερο την νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Επιπλέον η Κουμουνδούρου θέλει να δώσει συνέχεια στη σύγκρουσή της με την κυβέρνηση και τους κυρίαρχους κύκλους των Βρυξελλών μετά την απόφαση της ηγεσίας του ευρωκοινοβουλίου να μην έλθει στην Ελλάδα η επιτροπή, που ερευνά τις ευθύνες της τρόικας για την άσχημη τροπή, που πήραν τα πράγματα την τελευταία τετραετία στη χώρα μας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είδαν την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ως επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης, στην οποία καταλογίζουν ότι αρνήθηκε οποιοδήποτε διάλογο για το περιερχόμενο και στους στόχους της προεδρίας. Το ήδη επιβαρυμένο κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ όταν ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω αυτής της εκδήλωσης.

Σε κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα Αυγή μεταξύ άλλων σημειώνει: «Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., η προεδρία μιας χώρας που επελέγη προ τετραετίας ως πειραματόζωο για τις πολιτικές ακραίας λιτότητας, θα μπορούσε να αποδειχθεί ευκαιρία ώστε στον ευρωπαϊκό δημόσιο χώρο να αμφισβητηθούν τα ιερά και τα όσια του επιθετικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου και να συζητηθούν εναλλακτικά σχέδια για να γυρίσει η Ευρώπη στην ανάπτυξη με δικαιοσύνη. Δεν παραγνωρίζουμε τον συσχετισμό δύναμης, ούτε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα και εξαρτήσεις. Ο δρόμος, όμως, για να λυθούν τα προβλήματά της περνά μέσα από την επιδίωξη ενός νέου ρόλου, με πολιτική αξιοπρέπεια στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και μέσα από τη διαμόρφωση εθνικών – κοινωνικών συμμαχιών για την ανατροπή του ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου μοντέλου».

Σε σκληρό τόνο σχολίασε το ΠΑΣΟΚ την απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την τελετή ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Η απουσία του κ. Τσίπρα από την τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας, καταδεικνύει τη βαθιά περιφρόνησή του στους θεσμούς της ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία όμως διεκδικεί ρόλο θέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής! Όσον αφορά τις αλληλοκατηγορίες για τα θέματα τρομοκρατίας, σήμερα που η χώρα μας αναλαμβάνει επισήμως την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην πατρίδα μας, απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα κι όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις για τη συντήρηση ενός τεχνητού διπολισμού που δεν προσφέρει το παραμικρό στις ανάγκες της χώρας και των πολιτών.»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα