“Απόλυτα εξασφαλισμένες οι καταθέσεις έως €100.000”

Απόλυτα εξασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω των €100.000, διαμηνύει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα έδωσε απαντήσεις για τους πλειστηριασμούς αλλά και για τις καταθέσεις, για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και της κοινοτικής οδηγίας BRRD που περιλαμβάνει την εγγύηση καταθέσεων και το bail in.

Ο υπουργός Οικονομικών, αφού υπεραμύνθηκε του κατεπείγοντος της διαδικασίας δεδομένου ότι αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης, υπογράμμισε ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

“Η κυβέρνηση δεσμεύεται εν τω μεταξύ να φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα υπάρξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας”, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι και οι τράπεζες – όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ – δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς έως τον Ιανουάριο του 2016.

Οσον αφορά στην οδηγία BRRD, εξήγησε ότι αποτελεί το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες που έχουν προβλήματα.

Αναφορικά με τα περί bail in, εξήγησε ότι σε μια τράπεζα που έχει πρόβλημα -καθώς το παθητικό είναι μεγαλύτερο από τα περιουσιακά στοιχεία- πρέπει να μειωθεί το παθητικό. Η οδηγία, υπογράμμισε, «βάζει τη σειρά με την οποία γίνεται το bail in. Πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι διαφόρων κατηγοριών και αν δεν έχεις φτάσει σε εξυγίανση, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα”.

Ουσιαστικά, τόνισε, η οδηγία αποτελεί προστασία του συστήματος, καθώς δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων θα χρειαστεί 10 χρόνια για να φτάσει στο βέλτιστο σημείο.

Τέλος, σε παρέμβασή του, σχολιάζοντας τις αναφορές του Ανδρέα Λοβέρδου στην κατάσταση των τραπεζών και στις κινήσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός τόνισε ότι πολλοί μιλούσαν περί εξόδου από το ευρώ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, βοηθώντας ουσιαστικά το bank run και φέρνοντας τις τράπεζες σε αυτή την κατάσταση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα