Από άρχοντες… ζητιάνοι!

Με πραγματικό οικονομικό… κραχ ισοδυναμεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο υποβιβασμός από τη Super Legue στη Football League, με το χάσμα τη σημερινή εποχή της κρίσης να γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και τις απώλειες εσόδων δυσβάσταχτες.

Η φετινή απογοητευτική πορεία του Πανθρακικού και της ΑΕΛ Καλλονής που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της Β΄ Εθνικής έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει τις ομάδες που πέφτουν κατηγορία να κινδυνεύουν με αφανισμό από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Football League θεωρείται, όχι άδικα, η πιο δαπανηρή κατηγορία αυτήν την εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο και να περικόψουν το μπάτζετ οι σύλλογοι που υποβιβάστηκαν, είναι αδύνατο να… ξεφορτωθούν όλα τα ακριβά συμβόλαια της προηγούμενης σεζόν, μερικά μόνο εκ των οποίων αρκούν για να τινάξουν οικονομικά τη χρονιά στον… αέρα!

Τα έσοδα των ΠΑΕ στη Football League κυριολεκτικά συρρικνώνονται και μόνο τυχαίο δεν είναι το σύνηθες φαινόμενο που παρατηρείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, να προτιμούν να πάμε ακόμα πιο κάτω στη Γ΄, γυρνώντας σε φουλ ερασιτεχνικό status.

Για να δώσουμε μία καλύτερη εικόνα, θα αναφέρουμε ότι τα ετήσια έσοδα μίας επαρχιακής ΠΑΕ στα… μεγάλα σαλόνια από τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια και χορηγίες αγγίζει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Αντίθετα, ένα επαγγελματικό κλαμπ του ελληνικού ποδοσφαίρου στη δεύτερη κατηγορία βάζει στο ταμείο του περίπου το ένα δέκατο από τα χρήματα που θα έπαιρνε αν αγωνιζόταν στη Σούπερ Λιγκ και φυσικά η διαφορά είναι τεράστια.

Η οικονομική διαφορά της Β΄ με τη Γ΄ Εθνική είναι χαώδης κι αυτό δεν έχει τόσο σχέση με τις αμοιβές των ποδοσφαιριστών, που δεν διαφέρουν τόσο πολύ, αλλά με την υποχρέωση των ομάδων να πληρώσουν. Στην ερασιτεχνική τρίτη κατηγορία δεν υπάρχουν συμβόλαια με αποτέλεσμα οι απολαβές των παικτών να βρίσκονται κυριολεκτικά στον… αέρα, όπως ακριβώς συμβαίνει στα Τοπικά πρωταθλήματα.

 

Στην Αγγλία πήραν μέτρα

Λένε πως η μεγαλύτερη… μπίζνα στο αγγλικό ποδόσφαιρο είναι το εισιτήριο ανόδου στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία (Premiership), καθώς για κάθε σεζόν τα έσοδα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στην αμέσως πιο κάτω (Championship) τα έσοδα από τα τηλεοπτικά υποχωρούν και εκεί περίπου 90%, όμως η διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη οικονομική δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι τεράστια.

Παρ’ όλα αυτά, οι Εγγλέζοι έλαβαν πρόσφατα μέτρα στήριξης των ομάδων που υποβιβάζονται από την Premiership, ώστε να αμβλύνουν αυτήν τη μεγάλη οικονομική ανισότητα και να προστατεύσουν τη βιωσιμότητα των μικρότερων συλλόγων.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, ουδέποτε έχει ασχοληθεί κανείς σοβαρά με αυτήν την υπόθεση, η εξέλιξη της οποίας κάνει κακό στο ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο και αναγκάζει τα σπουδαιότερα ταλέντα να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

Δεν είναι μόνο η ΑΕΛ Καλλονής και ο Πανθρακικός που αναγκάζονται να παραχωρήσουν όσο-όσο σχεδόν ολόκληρο το ρόστερ τους. Στη θέση τους βρέθηκαν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια ομάδες που επίσης έχασαν κατηγορία (Ολυμπιακός Βόλου, Άρης, ΟΦΗ) και η κατάληξη ήταν ίδια, ο διπλός υποβιβασμός στη Γ΄ Εθνική, ώστε να αποφύγουν μία καταστροφική οικονομικά σεζόν στη δεύτερη κατηγορία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα