Από ακραίες πυρκαγιές κινδυνεύει η Ελλάδα

Καυτό και… άραχλο κατά κυριολεξία προβλέπεται το μέλλον της Ελλάδας αν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα-προβλέψεις μιας διεθνούς επιστημονικής μελέτης που είδε το φως της δημοσιότητας. Τι λέει αυτή; Ότι η χώρα μας κινδυνεύει, μαζί με άλλα κράτη της Μεσογείου (βλ. Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία) να πληγούν από ακραίες πυρκαγιές.

Η δυσοίωνη μελέτη χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα ευάλωτες τις δασικές περιοχές που πλήττονται από περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας και στις οποίες οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει οικιστικές και άλλες δραστηριότητες. Μάλιστα, ακριβώς αυτοί οι τρεις παράγοντες, δηλαδή α) σπίτια κτισμένα διάσπαρτα μέσα σε δασικές περιοχές, β) κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας και γ) ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, προοιωνίζουν καταστροφικές πυρκαγιές.

Η επίμαχη μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology and Evolution και υπογράφεται από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Τασμανίας, Ντέιβιντ Μπάουμαν. Το τιμ του Μπάουμαν δημιούργησε μια παγκόσμια βάση δορυφορικών δεδομένων για 23 εκατομμύρια πυρκαγιές το διάστημα 2002-2013. Από αυτές, η έμφαση δόθηκε στις 468 πιο ακραίες σε έκταση και ένταση.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο πρόβλεψης για τις πιθανές μελλοντικές πυρκαγιές που λαμβάνει υπόψη τις εκτιμήσεις για την κλιματική αλλαγή. Η πρόβλεψη είναι ότι η ανατολική Αυστραλία και η Μεσόγειος απειλούνται με περισσότερες ακραίες πυρκαγιές τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι προβλέψεις μας δείχνουν μια αύξηση σε αυτές τις περιοχές κατά 20% έως 50% στον αριθμό των ημερών που θα ευνοούν το ξέσπασμα ακραίων πυρκαγιών, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να αναμένονται στο υποτροπικό νότιο ημισφαίριο και στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου» δήλωσε ο Μπάουμαν.

Η μελέτη προβλέπει ότι γενικότερα το παγκόσμιο «αποτύπωμα» των ακραίων πυρκαγιών θα αυξηθεί στη Γη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «οι ακραία έντονες πυρκαγιές σχετίζονται με ανώμαλα καιρό, όπως ξηρασίες, ανέμους ή ερημοποίηση».

(Με στοιχεία από ΑΠΕ και in.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα