Από κόσκινο οι 700.000 ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων, μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

Από κόσκινο οι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου να έχουν την έκπτωση του 20% στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα διευκρινίστηκαν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, κα Άννα Κόλλια, σε σεμινάριο του Οικονομικού Επιμεληρίου για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και το Ε9, θα υπάρξουν τρία επίπεδα ελέγχου:

  1. Ο πρώτος έλεγχος θα γίνει με βάση τους αριθμούς παροχής ρεύματος που έχουν δηλωθεί για πρώτη φορά φέτος στο Ε9.
  2. Οι αριθμοί αυτοί θα ταυτοποιηθούν εν συνεχεία με τα στοιχεία που θα αποστείλει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ), προκειμένου να εξακριβωθεί εάν τα πρόσωπα ταυτίζονται με τα επίμαχα ακίνητα, κι εδώ μπορεί να υπάρξει αλαλούμ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η παροχή ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ιδιοκτήτη αλλά στον ενοικιαστή.
  3. Το τρίτο βήμα θα είναι η αντιπαραβολή όλων των παραπάνω στοιχείων με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Ε2, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να εντοπίσει όσα ακίνητα δεν είχαν ηλεκτροδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

Όλη αυτή η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και θα αναρτηθούν τα διορθωμένα εκκαθαριστικά στους δικαιούχους, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου θα προσπαθήσουν επίσης να εντοπίσουν και όσους έχουν δηλώσει ψιλή κυριότητα σε «κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα», έτσι ώστε να τύχουν της έκπτωσης του 20% όχι μόνο ο επικαρπωτής αλλά και ο ψιλός κύριος. Κι αυτό, διότι σε κάθε τέτοια περίπτωση το ακίνητο είναι πιθανό να έχει δηλωθεί ως «κενό» στο Ε2 μόνο από τον επικαρπωτή.

Ως «κενά μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα», για τα οποία ισχύει η έκπτωση του 20% στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., θεωρούνται τα αποπερατωμένα κτίσματα τα οποία έχουν ρευματοδοτηθεί, έχουν πάρει «ρολόι» από τη ΔΕΗ και για οποιοδήποτε λόγο η ηλεκτροδότησή τους έχει διακοπεί. Τα συγκεκριμένα ακίνητα, για να τύχουν της έκπτωσης θα πρέπει να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί συνολικά για όλο το έτος 2013.

Να σημειωθεί ότι τα κτίσματα, τα οποία δεν είναι ημιτελή αλλά δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ (δηλαδή δεν είχαν ποτέ ρολόι από τη ΔΕΗ) δεν δικαιούνται ούτε την έκπτωση του 20% των μη ηλεκτροδοτούμενων, ούτε την έκπτωση του 60% που ισχύει για τα ημιτελή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα