Από Παρασκευή η δικαστική απόφαση για την αξιολόγηση

Από την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται η δικαστική απόφαση που θα κρίνει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων κατά της αξιολόγησης. Συζητήθηκε σήμερα η έφεση που άσκησε η ΑΔΕΔΥ κατά της πρωτόδικης απόφασης με την οποία το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προηγηθεί σχετική απόφαση από το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ κάτι που οι συνδικαλιστές θεώρησαν ότι εντάσσεται στις μνημονιακές απαγορεύσεις κατά των απεργιακών δικαιωμάτων. Οι συνήγοροι και των δυο πλευρών θα καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την ερχόμενη Πέμπτη και τις επόμενες μέρες το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του. Οι εργαζόμενοι που ήταν συγκεντρωμένοι στο εφετείο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι η πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ είναι παράνομη, καθώς αρμόδιο όργανο για την κήρυξή της είναι η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και όχι το Γενικό Συμβούλιο «δημιουργεί μείζον ζήτημα».
«Η δικαστική απόφαση επικαλείται τη γραμματική ερμηνεία του άρθρου 30 παρ. 8 εδ. β΄ του Ν. 1264/1982, παρά το γεγονός ότι στο άρθρο 13 του καταστατικού της ΑΔΕΔΥ προβλέπεται ότι το Γενικό Συμβούλιο είναι αυτό που αποφασίζει για διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ και συνεχίζει: «Η υιοθέτηση της ερμηνείας αυτής οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23 Συντάγματος) δεδομένου ότι ο δικαστικός έλεγχος ενός συνταγματικού δικαιώματος δεν πρέπει να οδηγεί στην πλήρη κατάλυσή του».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα