Από πού θα αντλήσουν «βενζίνη» για τη νίκη!

 Μπορεί οι γιατροί να συμβουλεύουν την αποφυγή λίπους στο φαγητό, προκειμένου να έχουμε υγεία, όμως ισχύει το αντίθετο στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, όπου οι υποψήφιοι μονομάχοι αναζητούν με αγωνία… λίπος για να κόψουν πρώτοι το νήμα. Θεωρητικά οι υποψήφιοι μοιάζουν με δρομείς, οι οποίοι χρειάζονται καλή διατροφή.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 Αντίθετα, οι μονομάχοι στις περιφέρειες έχουν αποδοθεί από την προηγούμενη Κυριακή το βράδυ σε αναζήτηση συμμάχων. Κοινός στόχος να πειστούν οι ψηφοφόροι των συνδυασμών που αποκλείστηκαν.

Εκτός των υποψηφίων περιφερειαρχών, ανάλογες κινήσεις γίνονται και από τα κόμματα που υποστηρίζουν τους υποψηφίους. Όλοι στοχεύουν στο λεγόμενο «λίπος» του δευτέρου γύρου. Ας δούμε, λοιπόν, πώς εξελίχθηκε η μάχη όλη την εβδομάδα στις 12 περιφέρειες, όπου νικητής θα προκύψει μεθαύριο το βράδυ.

 

ΑΤΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψήφια του Ρένα Δούρου έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη περιφέρεια ως τη «μητέρα των μαχών». Τερμάτισε πρώτη, αλλά ο αέρας που έχει αποκτήσει από τον Γιάννη Σγουρό σε καμία περίπτωση δεν της επιτρέπει να αισθάνεται σίγουρη. Και αυτό διότι τα αποθέματα που υπάρχουν από ψηφοφόρους άλλων συνδυασμών δεν είναι πολλά. Κατ’ αρχάς η Δούρου είχε ως δυνατά σημεία τον Τομέα του Πειραιά, τα δυτικά προάστια, αλλά και το κέντρο της Αθήνας. Πολύ κοντά ήταν με τον Σγουρό σε Βόρεια Προάστια και Νότιο Τομέα, όπου είχε προβάδισμα συνολικά 3.000 ψήφων. Όμως αυτό το προβάδισμα μειώθηκε, καθώς ο Σγουρός κέρδισε πανηγυρικά την Ανατολική Αττική, τη Δυτική Αττική και τα Νησιά με 13.00 ψήφους διαφορά.

Οπότε όλοι αναμένουν το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι των άλλων συνδυασμών. Θεωρητικά όσοι προτίμησαν τον Γιώργο Κουμουτσάκο θα κατευθυνθούν στον Σγουρό. Σίγουρα οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα, όμως από τη μία υπάρχει η επίσημη στήριξη εκ μέρους του Σίμου Κεδίκογλου, αλλά η αδράνεια που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πολώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Στην Κουμουνδούρου, αντί να προσπαθήσουν να πλαγιοκοπήσουν τους ανθρώπους που εμπιστεύθηκαν τον Κουμουτσάκο, δημιουργούν ένα κλίμα που μάλλον τους «μαντρώνει» στον Σγουρό, παρά τους αποτρέπει.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και με δεδομένο ότι οι ψηφοφόροι του Κουμουτσάκου θα πάνε στον Σγουρό, τότε το προβάδισμα που πήρε η Δούρου σε Πειραιά και Δυτικό Τομέα εξαφανίζεται, ενώ μένει πολύ πίσω σε Κεντρικό και Βόρειο Τομέα – εάν μάλιστα υπολογίσουμε ότι ο Παύλος Χαϊκάλης άδειασε τη Δούρου με τη δήλωση «δεν είμαι σίγουρος ότι η Δούρου έχει πρόγραμμα για την περιφέρεια». Δεδομένο επίσης είναι ότι το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει την Δούρου, όπως και ο Τζίμερος, αλλά και η Γιαννακάκη (ΔΗΜ.ΑΡ). Οπότε ο ρυθμιστής των εκλογών είναι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Αυτοί οι 180.000 ψηφοφόροι που επέλεξαν τον Ηλία Παναγιώταρο θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ήδη ο Γιάννης Σγουρός σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη το πρωί αρνήθηκε να τους προσεταιριστεί, ρίχνοντας το μπαλάκι στην αντίπαλο του, η οποία σίγουρα δεν μπορεί να κάνει άνοιγμα σε ένα χώρο με τον οποίο είναι σε ανοιχτή κόντρα. Ας μην ξεχάσουμε, ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταξε νερό στη Δούρου στο τηλεοπτικό πλατό του ΑΝΤ1 το 2012 κι εν συνεχεία γρονθοκόπησε την Κανέλλη. Πώς, λοιπόν, η ίδια να ζητήσει τη βοήθεια αυτών των ψηφοφόρων, αλλά και πώς αυτοί που ψήφισαν συνειδητά τη Χρυσή Αυγή να επιλέξουν την Δούρου για Περιφερειάρχη;

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν ότι η εκλεκτή τους Αγλαΐα Κυρίτση θα ήταν στον δεύτερο γύρο. Τώρα οι ψηφοφόροι της θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της Χριστιάνας Καλογήρου (Ν.Δ.) και του απερχόμενου περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή. «Από τη σκύλα στη Χάρυβδη», λένε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αποφασίσουν να ενδυναμώσουν τη βασική αντίπαλό τους Ν.Δ., ή να δώσουν ανάσα στο ασθμαίνον ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ελπίζουν να αντλήσουν κι άλλους πελάτες;

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν δίνει καμία γραμμή στους ψηφοφόρους, όμως δεν σημαίνει ότι όσοι εμπιστεύθηκαν τον Στρατή Κόρακα θα απέχουν, ή θα ρίξουν λευκό στην κάλπη.

Από το επιτελείο Γιακαλή εκτός των δύο μικρότερων συνδυασμών των Ιωάννη Σπλάνη (ΔΗΜ.ΑΡ.) και του οικολόγου Βασίλη Μπάλα, ποντάρουν και στον μηχανισμό που έχει ο νυν περιφερειάρχης, ο οποίος ασχολείται επί πολλά χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση. Κι εδώ η μάχη αναμένεται αμφίρροπη.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Και σε αυτή την περιφέρεια αντίπαλοι είναι δύο στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού. Από τη μία ο Απόστολος Κατσιφάρας, απερχόμενος περιφερειάρχης και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, και από την άλλη μία προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δύο αντάρτες προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, ο Θύμιος Σώκος που κατετάγη 4ος με τη σημαία τής ΔΗΜ.ΑΡ. και ο Γ. Ζαφειρόπουλος. Θεωρητικά οι ψηφοφόροι των δύο θα κατευθυνθούν στον Κατσιφάρα. Πάντως και οι δύο μονομάχοι ελπίζουν σε όσους ψήφισαν τον 3ο, τον βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ,  Βασίλη Χατζηλάμπρου. Εάν οι ψήφοι του Χατζηλάμπρου στην Αχαΐα πάνε στον Κατσιαφάρα, τότε το παιχνίδι θεωρείται τελειωμένο.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σε αυτή την περιφέρεια αποδεικνύεται πόσο λάθος έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις επιλογές του. Ο Καρυπίδης υπολείπεται από τον Γιώργο Δακή έξι ποσοστιαίες μονάδες και λογικά οι ψηφοφόροι του Μουμουλίδη (επίσημος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ) θα πάνε εκεί. Εάν μάλιστα κατευθυνθούν στον Θόδωρο Καρυπίδη και οι ψήφοι της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, τότε στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα μιλάμε για ανατροπή.

Στο επιτελείο του Γιώργου Δακή ποντάρουν στο διχασμένο ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε αυτούς που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, για να παραμείνει η ίδια ηγεσία στην περιφέρεια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η συγκεκριμένη περιφέρεια αποτελεί μία μαύρη τρύπα στην κυριολεξία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η βουλευτής Λαρίσης Ηρώ Διώτη συνετρίβη κι έμεινε εκτός δεύτερου γύρου από τον ιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέβηκε με τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. Εάν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα, τότε ο Κώστας Αγοραστός θα είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Τώρα απλά θα περιμένει μέχρι μεθαύριο το βράδυ.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Θεωρητικά η μάχη είναι ντέρμπι μεταξύ του απερχόμενου περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου (Ν.Δ.) και του Θοδωρή Γαλιατσάτου (ΣΥΡΙΖΑ). Όμως λόγω της ανάγκης για κυβερνητική σταθερότητα ο Σπύρου μπορεί να υπολογίζει σε αρκετό λίπος, που του προσφέρει η 3η Άντζελα Γκερέκου (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) και ο Γιώργος Καλούδης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος με τους Οικολόγους). Ο Σπύρου ελπίζει ότι και ο ανεξάρτητος υποψήφιος προερχόμενος από τη Ν.Δ., Αναστάσιος Σαλβάνος, θα προσφέρει κι αυτός τη βοήθειά του.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον Γιάννη Ιωαννίδη. Δεν αρκεί που πρέπει να καλύψει ένα ποσοστό που ξεπερνά το 14%, αλλά και οι δεξαμενές του είναι άδειες. Έτσι ελπίζει μόνο στη Νιόβη Παυλίδου (5,90%), ίσως και στον Μάρκο Μπόλαρη (8,55%).

Αντίθετα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας ποντάρει στο 8,74% της Χρυσής Αυγής, ενώ ελπίζει πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα τον προτιμήσουν στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό άλλωστε και ο απερχόμενος περιφερειάρχης την Τρίτη έκανε δήλωση ότι ο Τσίπρας τα πήγε περίφημα στην τηλεμαχία με τους άλλους υποψήφιους προέδρους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΚΡΗΤΗ

Άλλο ένα ενδοκυβερνητικό ντέρμπι. Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης του νησιού, ο Σταύρος Αρναουτάκης (ανεξάρτητος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), αντιμετωπίζει τον τελευταίο διορισμένο, τον Σεραφείμ Τσόκα.

Βέβαια ο Τσόκας ήδη θεωρείται επιτυχημένος, καθώς επικράτησε πανηγυρικά του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο οποίος παρά την προβολή που είχε από την τηλεόραση έχασε πανηγυρικά με διαφορά 25.000 και πλέον ψήφων.

Τώρα οι δύο μονομάχοι ελπίζουν να πείσουν τους 65.000 ανθρώπους που εμπιστεύθηκαν τον Κριτσωτάκη. Μάλιστα, επειδή οι περισσότεροι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, ο Αρναουτάκης είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Δύο ανεξάρτητοι με σαφέστατα κομματικά χαρακτηριστικά είναι οι αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο. Ο λόγος για τον ανεξάρτητο προερχόμενο από τη Ν.Δ., Γιώργο Χατζημάρκο, και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Ιωάννη Μαχαιρίδη (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ). Η διαφορά των έξι χιλιάδων ψήφων των δύο μονομάχων αναμφίβολα μας προδιαθέτει για ντέρμπι. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Χατζημάρκος κέρδισε με μεγάλη διαφορά τη Ρόδο, ενώ ηττήθηκε σε όλα τα υπόλοιπα νησιά (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες). Έτσι το πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, Μπενέτου Σπύρου (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχος Λειψών), θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Από το επιτελείο του Μαχαιρίδη εκτιμούν ότι λόγω κοινής συντροφικής πορείας με τον Σπύρου θα πείσουν και τους ψηφοφόρους του κι έτσι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην διοίκηση της περιφέρειας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο πρώτος γύρος των εκλογών εξελίχθηκε σε περίπατο για τον Πέτρο Τατούλη. Ταυτόχρονα αποδείχθηκε περίτρανα ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Οδυσσέα Βουδούρη ήταν το λιγότερο ατυχής. Όπως λένε οι γνωρίζοντες, εάν ο πρώην αντιπεριφερειάρχης του Τατούλη, ο Κορίνθιος Γιώργος Δέδες, που μάζεψε το παλαιό ΠΑΣΟΚ, παίρνοντας το χρίσμα από τη ΔΗΜ.ΑΡ., είχε κινητοποιηθεί νωρίτερα, τότε ο Βουδούρης θα έμενε εκτός δεύτερου γύρου. Η διαφορά των δύο ήταν 1.400 ψήφοι. Ο Βουδούρης κάλεσε σε πελοποννησιακό μέτωπο όλους τους υπόλοιπους, αλλά μέχρι στιγμής δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει τη συντριβή στον δεύτερο γύρο.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κι εδώ ο Κώστας Μπακογιάννης απλά πρέπει να περιμένει μέχρι την Κυριακή για να εκλεγεί περιφερειάρχης. Έχει να αντλήσει πολύ «καύσιμο από το ρεζερβουάρ» των υπολοίπων συνδυασμών με κυριότερους τους 47.000 που ψήφισαν τον προερχόμενο από τη Ν.Δ., Θανάση Γιαννόπουλο. Αντίθετα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, ελπίζει μόνο στον Θεό.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Άρης Γιαννακίδης και Γιώργος Παυλίδης θα αναμετρηθούν και πάλι. Όπως πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε στον δεύτερο γύρο ο Γιαννακίδης εισήλθε με βραχεία κεφαλή, ενώ τώρα ο Παυλίδης έχει μία άνετη διαφορά επτά μονάδων. Τώρα οι δύο μονομάχοι θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους των άλλων συνδυασμών. Κώστας Μορφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ) είναι οι άνθρωποι που θα κρίνουν το νικητή. Στο επιτελείο του Άρη Γιαννακίδη ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα τον προτιμήσουν, ενώ στον Παυλίδη θεωρούν ότι όσοι εμπιστεύθηκαν τον Κουίκ θα πάνε σε αυτούς.

Από εκεί και πέρα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης και οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής (είκοσι χιλιάδες και κάτι). Από το επιτελείο του Παυλίδη θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθούν στον υποψήφιο της Ν.Δ.

Τέλος, ο Γιαννακίδης ποντάρει στις ψήφους των άλλων συνδυασμών του Χρήστου Τρέλλη (ΚΚΕ), του Βασίλη Τραϊφόρου (ΔΗΜ.ΑΡ.), αλλά και της οικολόγου Κατερίνας Γεροστεργίου, που κινούνται σε όμορους ιδεολογικούς χώρους. Όπως γίνεται αντιληπτό, η μάχη αναμένεται αμφίρροπη και λογικά θα εξελιχθεί ψήφο-ψήφο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα