Από τα 800 ευρώ ξεκινάει το “μαχαίρι” στις συντάξεις

Προ των πυλών είναι οι νέες περικοπές στις συντάξεις από 800 ευρώ και πάνω, αν και ακόμα δεν έχει βγει το πόρισμα της επιτροπής των σοφών. Αυτό σημαίνει ότι η ανώτατη σύνταξη στην Ελλάδα θα φτάσει κοντά στα 1.000 ευρώ τον μήνα.

Βέβαια, οι αποφάσεις αυτές πρόκειται να ληφθούν μετά την ποσοτικοποίηση των αλλαγών, και μόνο τότε θα γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ποσοστά και σε ποια ποσά θα αφορούν. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει το 2016 1,8 δισ. ευρώ από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες και 1,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ασφαλιστικών ταμείων.

Με βάση τα παραπάνω όλα δείχνουν ότι στο στόχαστρο μπαίνουν και οι κύριες συντάξεις κοντά στα 800 ευρώ τον μήνα. Έτσι, αν δεν γίνουν μειώσεις της τάξης του 3% στα ποσά από 500 ως 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική) τότε οι μειώσεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω θα είναι μεγαλύτερες και υπολογίζεται ότι κλιμακωτά θα φτάσουν ως και το 13%.

Τέλος, το νέο ασφαλιστικό φαίνεται ότι προβλέπει και νέες μειώσεις καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης δε θα υπερβαίνει το 55% (κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα