«Από την κινδυνολογία δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι καταθέσεις»

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο www.euro2day,gr παραχώρησε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο υπεύθυνος προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τις προτεραιότητες του κόμματος του, χαρακτήρισε «ακροδεξιά του σκότους» απόψεις τύπου. Γεωργιάδη (σ.σ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. είχε πει πως «αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ,  θα πάρω τις καταθέσεις από τις τράπεζες» και ζητά την παρέμβαση θεσμικών οργάνων για τις δηλώσεις αυτές.

«Τέτοιες ανεύθυνες δηλώσεις δεν απειλούν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τις ισορροπίες στην ελληνική οικονομία» δηλώνει αρχικά ο κ. Δραγασάκης, κάνει λόγο για κινδυνολόγους με «ανεύθυνες δηλώσεις και συμπεριφορές» και για «ακροδεξιά του σκότους». Δηλώνει δε ότι αντιμετωπίζει ψυχρά την κινδυνολογία για φυγή καταθέσεων.

Προτεραιότητες

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος αναφέρει ότι οι προτεραιότητες του κόμματος είναι άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών και της οικονομίας, σχεδιασμοί για βαθύτερες μεταρρυθμιστικές τομές, αλλά και «αμυντικές τακτικές» έως ότου ξεκαθαριστεί ποια είναι τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης.

Θεωρεί πάντως αναγκαία προϋπόθεση τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους, καθώς χωρίς αυτή «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη διέξοδος για τη χώρα».

«Για να μιλήσεις για αριθμούς, πρέπει να έχεις αριθμούς»

Επίσης αναλύει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ, χωρίς να διακυβευτεί η δέσμευση για τη μη δημιουργία ελλειμμάτων, και απαντά στο υπ. Οικονομικών. Σημειώνει μεν ότι «για να μιλήσεις για αριθμούς, πρέπει να έχεις αριθμούς», υποστηρίζει όμως ότι ένα πλέγμα μέτρων αφενός θα ανακουφίσει τους πολίτες και αφετέρου θα επηρεάσει θετικά την είσπραξη των φόρων.

Απαντά δε στην κριτική που δέχτηκε το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε, υποστηρίζοντας ότι «δεν στοχεύουμε μόνο στην αύξηση της ζήτησης».

«Μας ενδιαφέρει να μην προκαλείται αύξηση των εισαγωγών», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «θέλουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τη ρύθμιση των δανείων και την επανεκκίνηση της οικονομίας να πετύχουμε βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ».

Υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνον δημοσιονομικό και παραδέχεται ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων και την προώθηση σοβαρών μετασχηματισμών.

Άνοιγμα στον επιχειρηματικό κόσμο

Κάνοντας άνοιγμα στον επιχειρηματικό κόσμο ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης μαζί του, εφόσον από την πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές και ένα παραγωγικό σχέδιο.

«Είδαμε όλους τους φορείς. Ερωτήματα έχουν, προβληματισμό έχουν, αλλά αντιλαμβάνονται ότι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούν σε ανάγκες υπαρκτές» σημειώνει αλλά ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του στέκεται απέναντι σε ορισμένες μορφές επιχειρηματικότητας που έχουν αναπτυχθεί, όπως «το μοντέλο επιχειρηματικότητας που δεν ανταγωνίζεται με όρους τιμών ή ποιότητας προϊόντων, αλλά με πόσους ‘φουσκωτούς’ έχει ο καθένας».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, στέκεται στην ανάγκη να υπάρξει συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Χαλκιδική αλλά και τις έρευνες για πετρέλαια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα