Από τον… αραμπά στην e-Θέμιδα

Το ότι η ελληνική Δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς χελώνας δεν είναι είδηση, αλλά ούτε αποκλειστικό… προνόμιο της χώρας μας. Αντίστοιχα προβλήματα απαντώνται και αλλού με τη διαφορά ότι τα λύνουν!

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «ανάδελφος» Κύπρος που ετοιμάζεται να υποδεχτεί την εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που θα καθορίζει όλη τη δικαστηριακή διαδικασία, από τη στιγμή της καταχώρησης της υπόθεσης στο δικαστήριο μέχρι και την εκτέλεση της απόφασης.

Στο ρεπορτάζ που φέρνει από τη Μεγαλόνησο το philenews.com η αλλαγή που θα επιτελεστεί μοιάζει επαναστατική. Καταρχάς ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων θα περιοριστεί σημαντικά, διότι οι διαδικασίες θα μπορεί να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και το δικαστήριο θα μπορεί να διεκπεραιώνει γρηγορότερα την υπόθεση.

Ο δικηγόρος θα μπορεί να καταχωρεί την υπόθεση από το γραφείο του ή το σπίτι του μέσω κομπιούτερ, θα μπορεί να παρακολουθεί το ημερολόγιο, τη δικαστική πορεία μιας υπόθεσης, θα μπορεί να γνωρίζει τι θα πρέπει να κάνει για μια υπόθεση και θα το παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο. Θα ξέρει τον προγραμματισμό του δικαστηρίου έγκαιρα. Το δικαστήριο θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις υποθέσεις, θα έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων, στα έγγραφα όλα μιας υπόθεσης, χωρίς το σύνηθες χαρτομάνι.

Με την εφαρμογή από τα κυπριακά δικαστήρια του συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου, θα ξεκινήσει σταδιακά η σάρωση των υποθέσεων στο δικαστήριο. Με την ηλεκτρονική διεκπεραίωση θα μπορεί να γίνει ταχεία διαχείριση των υποθέσεων.

Σύμφωνα πάντα με το philenews.com, την τελευταία 5ετία παρατηρείται αύξηση κατά 20% στην καθυστέρηση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων στα επαρχιακά δικαστήρια της Κύπρου. Αύξηση καταγράφεται και στον χρόνο εκδίκασης πολιτικών εφέσεων αφού πλέον απαιτούνται 5 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ το 2008 ο μέσος χρόνος εκδίκασης ήταν 18 μήνες. Καθυστέρηση παρατηρείται και στις ποινικές υποθέσεις, παρόλο που η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τις αστικές αγωγές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα