Από τον «υποτονικό» Παρασκευόπουλο στον «φωνακλά» Κοντονή

Με τις σχετικές… αβρότητες εκ μέρους του Σταύρου Κοντονή ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Νίκου Παρασκευόπουλου, αλλά και με την «υπόσχεση» ότι θα ρίξει όλο το βάρος των νέων καθηκόντων του στην επιτάχυνση της Θέμιδας και στην εξωδικαστική επίλυση, ούτως ώστε σε ορίζοντα τριετίας να έχει βελτιωθεί η κατάσταση, έγινε στις αρχές της εβδομάδας η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Μπορεί να είναι η ποιότητα υψηλή για τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά η καθυστέρηση στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί μείζονα κοινωνικά προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «οι παθογένειες προκλήθηκαν από τον τρόπο που λειτούργησαν τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική ειρήνη όταν σωρεία δικών είναι σε εκκρεμότητα «και υπάρχει το φαινόμενο που συνιστά οιωνεί αρνησιδικία».

Ο κ. Κοντονής δεν παρέλειψε, εξάλλου, να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εμπιστοσύνη που όπως είπε του έδειξε και τόνισε: «Με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού πρέπει να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε ένα πολύ παραγωγικό υπουργείο…»

Τα «γιατί» της προαγωγής
Φυσικά, όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα λίγο-πολύ τυποποιημένο τελετουργικό που είθισται να περιλαμβάνει ευχαριστίες και ανακοίνωση-οράματα. Αξίζει, ωστόσο, να σταθούμε στην τελευταία αποστροφή του νέου υπουργού Δικαιοσύνης περί παραγωγικού υπουργείου και να ιχνηλατήσουμε το πώς ο πρωθυπουργός κατέληξε στην επιλογή Κοντονή για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η επιφανειακή ανάγνωση θα έλεγε ότι η αναβάθμιση του Ζακυνθινού υπουργού είναι αποτέλεσμα της ευδόκιμης(;) θητείας του ως υφυπουργού Αθλητισμού και η προσπάθειά του να εξυγιανθεί ο χώρος του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τώρα η επαναφορά στο ποδόσφαιρο του βαρυνόμενου με 4-5 κακουργηματικού χαρακτήρα δικαστικούς φακέλους και μία παραπομπή στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων, Βασίλη Γκαγκάτση, συγχρόνως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Δικαιοσύνης, αφήνει μερικά ερωτηματικά όσον αφορά το… βάθος της ποδοσφαιρικής εξυγίανσης.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα κυβερνητικά κατατόπια εντός και εκτός Μαξίμου στοιχηματίζουν την… περιουσία τους ότι ο πρωθυπουργός διείδε άλλα –πέρα από τα προφανή– προσόντα στον Σταύρο Κοντονή: το ταλέντο του να.. φωνασκεί και να δημιουργεί σκόνη και επικοινωνιακό γκελ!

Σε αυτό το παραγωγικό υπουργείο, όπως είπε προ ημερών ο νέος επικεφαλής του, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του ποντάρουν πολλά. Η μάχη κατά της διαπλοκής και των συμφερόντων, η κόντρα με το παλαιό κατεστημένο και τους καναλάρχες –για να επικαλεστούμε τους κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς– είναι το χαρτί που παίζει το Μαξίμου προκειμένου να αντιστρέψει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Είναι το αντεπιχείρημα που λέει ότι ναι μεν το οικονομικό επιτελείο βάζει άγριο χέρι στις τσέπες των φορολογούμενων (με τα μνημόνια που δεν σκίστηκαν, με τον ΕΝΦΙΑ που δεν καταργήθηκε και με τις επικουρικές συντάξεις που κουρεύτηκαν), αλλά η κυβέρνηση δεν θα αφήσει σε χλωρό κλαρί τους κάθε λογής –και οικονομικής τάξης– μεγαλοπαρανομούντες της εγχώριας ολιγαρχίας.

Το… κλαρί λοιπόν στο οποίο κάθεται το επιχείρημα της κάθαρσης δεν είναι άλλο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που ταυτόχρονα πρέπει να είναι και σκληρό για να αποπνέει ισονομία, αλλά να είναι ευλύγιστο για να μη σπάσει από τους κραδασμούς.

Η «μεταγραφή», λοιπόν, του Σταύρου Κοντονή σε μεγαλύτερη ομάδα δεν σημαίνει ότι το Μαξίμου αμφισβητεί τη δουλειά που έγινε επί υπουργίας Παρασκευόπουλου στη λεωφόρο Μεσογείων. Απλώς –λένε οι κακές γλώσσες–ακριβώς αυτό το ακαδημαϊκό dna του (σ.σ. ο Ν. Παρασκευόπουλος είναι καθηγητής ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου) δεν του επέτρεπε επικοινωνιακές εξάρσεις, ούτε τον καθιστούσε μετρ του πολιτικού χειρισμού δύσκολων καταστάσεων όπως ήταν για παράδειγμα η υπόθεση με τα ροζ mail ανώτατου δικαστή του ΣτΕ που «έσκασε» στα χέρια του.

Αντιθέτως, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην παρούσα δημοσιονομική-πολιτική συγκυρία η Θέμιδα θα πρέπει να κρατά εκτός από ζυγαριά και… δόρυ, το οποίο αποφασίστηκε να δοθεί στον νέο πολιτικό προϊστάμενο της Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, που δεν είναι «υποτονικός», μοιάζει να έχει άγνοια κινδύνου και δείχνει ότι δεν φοβάται να συγκρουστεί.

Όσο για τα κακεντρεχή σχόλια που δημοσιεύθηκαν από δημοσιογραφούντες στα social media ότι ο δήθεν ο Σταύρος Κοντονής συμμετείχε το 1999 σε «λαϊκό δικαστήριο», στην πλατεία Συντάγματος, «δικάζοντας» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης τα διέψευσε, λέγοντας ότι ελπίζει «η διαστρέβλωση και η παραπληροφόρηση να σταματήσει εδώ».

Και έτσι να μην ήταν, πάντως, τέτοιου είδους παραστάσεις μπορεί να διολισθαίνουν μέχρι τις παρυφές του λαϊκισμού, αλλά σε καιρούς «πολέμου» αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα