Από το Ταμείο Εγγυήσεων θα αποζημιωθούν οι «χαμένοι» της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια

Από το ταμείο εγγυήσεων και όχι από το ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιωθούν οι «χαμένοι» επενδυτές της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια που είδαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται εν μία νυκτί. Οι επενδυτές διεκδικούσαν αποζημίωση από το Δημόσιο, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας με την διαδικασία της πιλοτικής δίκης έκρινε ότι δικαιούνται αποζημίωση και συγκεκριμένα το 70% των απαιτήσεών τους, μόνο από το επενδυτικό ταμείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου (3783/2014) , οι επενδυτές θα λάβουν ως αποζημίωση το 70% των ποσών που διεκδικούν, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας. Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικός ο ειδικός μηχανισμός που προβλέπεται στο Νομοθετικό Διάταγμα 400/1970 (περί ιδιωτικής επιχειρήσεως ασφαλίσεως), για τις περιπτώσεις αυτές. Το επίμαχο Διάταγμα προβλέπει έναν μηχανισμό χρηματοδότησης προερχόμενο από εισφορές των ασφαλτικών εταιρειών, ο οποίος καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με τον εν λόγω μηχανισμό εγγυήσεων, τα θύματα της ΑΣΠΙΣ θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο. Ο μηχανισμός αυτός, βάσει της απόφασης των συμβούλων Επικρατείας, είναι συνταγματικός και νόμιμος, αλλά και σύμφωνος με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Ο ειδικός μηχανισμός αποζημιώσεως των ασφαλισμένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελεί μηχανισμό κατάλληλο και πρόσφορο για την αποκατάσταση ζημιών που τυχόν προκαλούνται και από την πλημμελή άσκηση της κρατικής δραστηριότητας. Η θέσπιση δε του μηχανισμού αυτού αποκλείει, κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες καταστρώνεται ο ως άνω μηχανισμός, όχι μόνον την ευθεία αλλά και την ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα», αναφέρεται στην απόφαση η οποία καταλήγει ότι: «Ο επίμαχος μηχανισμός, όπως οργανώνεται από το νομοθέτη, δεν προσκρούει σε καμία διάταξη του Συντάγματος».

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα