Από 30 έως 200 ευρώ οι αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας

Βαθιά, όπως κάνουν άλλωστε τα τελευταία χρόνια, θα βάλουν (και) φέτος το χέρι στην τσέπη οι Έλληνες πολίτες αφού, εκτός όλων των υπολοίπων φόρων, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χρήματα και για τα τέλη κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, έως 200 ευρώ επιβάρυνση φέτος για τα οχήματα για τα οποία μέχρι σήμερα προβλέπονταν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός από τους κατόχους υβριδικών ή ηλεκτροκίνητων ΙΧ, στο στόχαστρο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου μπαίνουν και τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα ηλικίας μέχρι 5 ετών με κινητήρες άνω των 1.800 κυβικών εκατοστών.

Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για επιβολή τελών κυκλοφορίας στο μισό των αντίστοιχων βενζινοκίνητων για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. μεσαίου κυβισμού, τα οποία είχαν μηδενικά τέλη λόγω εκπομπής χαμηλών ρύπων.
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να συνδέσει το ύψος των τελών κυκλοφορίας με την πραγματική αξία των οχημάτων προσθέτοντας στην εξίσωση τους παράγοντες κυβικά εκατοστά και παλαιότητα.

Η επιβάρυνση για εκατομμύρια οδηγούς οχημάτων, καθώς τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών επηρεάζουν πολλές κατηγορίες οχημάτων, θα ξεκινούν, κατά το ρεπορτάζ, από 30 και θα φτάνουν έως και 200 ευρώ για ιδιοκτήτες οχημάτων που μέχρι σήμερα πλήρωναν 0 τέλη κυκλοφορίας.

Αναλυτικά το σχέδιο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1) Επιβολή τελών κυκλοφορίας από 30 έως 50 ευρώ στα υβριδικά και ηλεκτροκίνητα ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται από τα τέλη

2) Αυξήσεις τελών κυκλοφορίας από 50 έως 200 ευρώ για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με κινητήρες 1.800 κυβικών εκατοστών και άνω, είτε καινούργια είτε μεταχειρισμένα «ηλικίας» μέχρι 5 ετών, τα οποία εξακολουθούν να πωλούνται σε σχετικά υψηλές τιμές. Παράλληλα, επιβολή του μισού τέλους (σε σχέση με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα) για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

3) Μειώσεις τελών κυκλοφορίας για βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. αυτοκίνητα μικρού κυβισμού και χαμηλής αξίας, καινούργια ή μεταχειρισμένα, καθώς επίσης και για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού που είναι πολύ παλαιά και πωλούνται πλέον σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε τα νέα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 να αναρτηθούν μέσα στον Νοέμβριο στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα ΤΑΧΙSΝΕΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα