ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Αντισυνταγματικό το ανώτατο πλαφόν των €6.000 για το Επικουρικό Κεφάλαιο

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε με τρεις αποφάσεις της πως είναι αντισυνταγματικό το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ για το Επικουρικό Κεφάλαιο που αφορά τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Στο «Επικουρικό Κεφάλαιο» με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

Με τη διαδικασία του “Επικουρικού Κεφαλαίου” αποζημιώνονται οι περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων κατά τα οποία η ασφαλιστική εταιρεία ή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργία της και έκλεισε, ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο  ή είναι  αγνώστων στοιχείων.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με αποφάσεις του Δ´ τμήματος το οποίο είχε κρίνει, κατά πλειοψηφία,   ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές, ενώ η μειοψηφία είχε κρίνει το αντίθετο.

Έτσι, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για οριστική κρίση. Τελικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με τρεις αποφάσεις της (3 έως 5/2017) τάχθηκε με την πλειοψηφία του Δ΄ Τμήματος και έκρινε αντισυνταγματικό το πλαφόν της αποζημίωσης που προβλέπει ο νόμος 4092/2012 και απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Επίσης, τη συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους διάφοροι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα