“Αρνητική ψήφος σε φόρους και κόφτη”

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αφορμή -και- το νέο πολυνομοσχέδιο που εισήλθε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.
Με την ίδια την Φώφη Γεννηματά να περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον «πιο πρόθυμο πρωθυπουργό στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι «έχει παραιτηθεί άνευ όρων» και πως «τα έχει δώσει όλα στον κύριο Σόιμπλε», στη Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζονται για ένα ‘καυτό’ τετραήμερο αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Ήδη, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει δώσει το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι βουλευτές της να ψηφίσουν τους φόρους ή τον “κόφτη”. Το ίδιο λέει για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, τουλάχιστον στον βαθμό που ισχύουν όσα ακούγονται περί αρμοδιοτήτων που δίνονται στην τρόικα να ασκεί βέτο. Αντιστοίχως, για τις ρυθμίσεις στο θέμα των κόκκινων δανείων, σημειώνει ότι δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία, παρά μόνο προσωρινά, ως το τέλος του 2017 και με όριο αντικειμενικής αξίας τις 140.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για ψέματα της κυβέρνησης, και περιγράφουν ως τα πρώτα από τα μεγάλα θύματα του νέου Ασφαλιστικού, τους πάνω από 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, χάνοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους και καλούμενοι επιπλέον να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν λάβει με αυτή την μορφή από την αρχή του έτους.
Η κριτική τους όμως, δεν σταματά εκεί. Επεκτείνεται και στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, αφού χρεώνουν τόσο σε αυτήν, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναστολή των διαδικασιών ασύλου που οδηγούν στην μετεγκατάσταση προσφύγων για το φθινόπωρο. Παρατηρούν ακόμα πως τα ελληνικά νησιά μετατρέπονται σε χώρους περιορισμού και τελικά σε φυλακές προσφύγων, με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές καθυστερήσεις να δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού. «Δυο μήνες μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση γίνεται λαγός όταν της ζητείται από την ΕΕ να υιοθετήσει αμφιλεγόμενα μέτρα και χελώνα όταν πρέπει να εφαρμόσει μέτρα προς το συμφέρον των προσφύγων και της ελληνικής κοινωνίας», λένε.
Σε αυτό το κλίμα, στην Χαριλάου Τρικούπη, όχι μόνο δεν διαβλέπουν καμία διέξοδο προς την ανάπτυξη, καταλογίζοντας μάλιστα ανικανότητα στην κυβέρνηση, αλλά αντίθετα προβλέπουν εκλογές. Αρνούμενοι οι ίδιοι να γίνουν δεκανίκι της κυβέρνησης για την παραμονή της στην εξουσία, όπως λένε, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι απομονωμένος πολιτικά και κοινωνικά. Για αυτό και προβλέπουν πρόωρες εκλογές, όταν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω.

Στην κόντρα με τον ΓΑΠ

Ξαφνικά- και για πρώτη φορά- η Φώφη Γεννηματά υπήρξε τόσο κατηγορηματική, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Όπως ανέφερε και στην πρόσφατη τηλεοπτική της συνέντευξη, σχετικά με τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκλεισε τον Γιώργο Παπανδρέου. «Δεν υπάρχει βάση συζήτησης, έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στο τραπέζι», στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε έντονους τόνους ήταν η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι αν η κ. Γεννηματά ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτό το εγχείρημα, τότε πρέπει να σταματήσει να καταφεύγει σε υπεκφυγές, ψεύδη και προβοκάτσιες.
«Αν η κα Γεννηματά και το κόμμα της ενδιαφέρονται πραγματικά για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, τότε ας σταματήσουν τώρα την καταφυγή στις υπεκφυγές, τα ψευδή και τις προβοκάτσιες, τακτική στην οποία επιδίδονται και στελέχη του κόμματός της ανά την Ελλάδα. Το ΚΙΝΗΜΑ και ο Πρόεδρός του, επιμένουν ότι, η αναγκαία για τη χώρα συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, μόνον με πολιτικούς όρους που να συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, μπορεί να επιτευχθεί και να είναι πραγματικά επωφελής για τους Έλληνες και τη χώρα», ανέφερε ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα