Αρχίζει το πάρτι. Παρέμβαση εισαγγελέα για τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη

Ποινικές ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και για τους δημάρχους, για την κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους αναζητεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας.

Στην έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Εμμανουέλα Κετσιατζή, ο κ. Τσόγκας ζητεί να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική έρευνα από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης «για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών από τους υπαίτιους δημιουργίας κινδύνων για τη δημόσια υγεία από τη μη περισυλλογή των απορριμμάτων», όπως αναφέρει.

Μάλιστα στην παραγγελία του ο κ. Τσόγκας αναφέρει ότι «πρέπει επιπλέον να διερευνηθεί εάν υπήρξαν τρόποι συλλογής των απορριμμάτων που μπορούσαν να ακολουθηθούν και αν ναι εάν εφαρμόστηκαν». Αναφορά σαφής προς τους  δημάρχους και τα δημαρχιακά όργανα.

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα είναι: παράβαση καθήκοντος, παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής, έκθεση, μη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και πράξεις διατάραξης οικιακής ειρήνης και παράνομης βίας (από παρεμπόδιση λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας λόγω παράνομης παραμονής ατόμων σε χώρο της ή με τη βία παρεμπόδιση άσκησης δικαιώματος προς λειτουργία των απορριμματοφόρων).

Ζητείται επίσης, στο πλαίσιο της έρευνας, να ληφθούν καταθέσεις από τους γενικούς γραμματείς των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Ωραιοκάστρου, και να επισυναφθεί στη δικογραφία φωτογραφικό υλικό με τους υπερχειλισμένους κάδους και τα σκουπίδια στους δρόμους και προσδιορισμένο τον τόπο και χρόνο λήψης τους.

Στην περίπτωση που από την έρευνα προκύψουν ενδείξεις ενοχής και προσδιοριστούν  ύποπτοι, ο εισαγγελέας ζητεί να ληφθούν απ’ αυτούς ανωμοτί καταθέσεις ως ύποπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα