“Αρχηγοκεντρικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ- Εκπροσωπεί το παλιό”

Ένα βήμα πριν την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο Κώστας Χρυσόγονος, όπως προανήγγειλε ο ίδιος την Πέμπτης αφού τις προσεχείς ημέρες ξεκινά μια διαδικασία ψηφοφορίας εντός του φορέα που εκπροσωπεί ώστε να αποφασιστεί εάν θα  φύγει ή όχι από το κόμμα.

Ο ευρωβουλευτής μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και έστρεψε ξανά τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. 

“Την απόφαση για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την πήρε ο Τσίπρας μόνος του, δήλωσε αρχικά ο Κώστας Χρυσόγονος.Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Χρυσόγονος σχολίασε πως «όλα τα κόμματα λειτουργούν αρχηγοκεντρικά», τονίζοντας ότι η απόφαση για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση, ήταν ατομική.
«Θα μπορούσε τότε να γίνει συνεργασία με το Ποτάμι», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν λειτουργεί η κυβέρνηση». «Τα κόμματα πρέπει να λειτουργήσουν πιο κοινωνικά, να συμμετάσχει ο κόσμος», τόνισε.

«Όταν το 2013 μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς της σοσιαλιστικής τάσης, μπήκαμε βάσει προκηρύξεων», σημείωσε, περιγράφοντας την ένταξή του στο κυβερνών κόμμα.

H χρεοκοπία ήρθε λόγω του πελατειακού συστήματος”

Αναφερόμενος στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας, σημείωσε ότι, «η χρεοκοπία ήρθε λόγω του πελατειακού συστήματος. Έτσι χάσαμε το παραγωγικό μοντέλο, αυξήθηκε η περικοπή συντάξεων, κτλ», τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δίνει «αγώνα στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη των παραβιάσεων των συνταγματικών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον Κ.Χρυσόγονο, για να αναστραφεί η φτωχοποίηση «πρέπει να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι ‘που θα βρεθούν τα λεφτά’. Οι λύσεις υπάρχουν, αν καταφέρουμε να ανατάξουμε τις παθογένειες που υπάρχουν, μπορούμε να αναταχθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει αυτό», τόνισε και υπογράμμισε πως, «για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα πολιτικό σύστημα, πρέπει να είναι επαρκώς δημοκρατικό. Πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες».

Δεν έκανε άνοιγμα στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ”

Επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «δεν έκανε άνοιγμα στην κοινωνία», κατηγορώντας τον ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%».

Χαρακτήρισε «υπερβολικά» κάποια από τα όσα είχαν λεχθεί προεκλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα «την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο».

Θέτοντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας, έκανε λόγο για «απλό ρυθμιστικό πλαίσιο, επαγγελματική Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη αποτελεσματική».

Αναφορικά με τις πολιτικές που μπορούν να ακολουθούν για την πορεία προς την ανάπτυξη, είπε ότι, «υπάρχει περιθώριο, πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων να λειτουργήσει το κράτος».

Aκολουθεί πολιτικές που δεν αλλάζουν”

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτικές που δεν αλλάζουν επαρκώς και όπως πρέπει το τοπίο», είπε, τονίζοντας ότι, «για να αλλάξει το τοπίο, πρέπει να κάνεις πράγματα που θα γίνεις δυσάρεστος και στους δικούς σου ανθρώπους».

Φέρνοντας παράδειγμα δυσαρμονίας στην κυβέρνηση, ανέφερε το θέμα των Σκουριών, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρχει σαφής πολιτική».

«Στις Σκουριές, υπάρχει ο σύμβουλος που στέλνει στα τσακίδια τους επενδυτές και από την άλλη ο υπουργός εκδίδει άδειες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι, «δεν έχει νόημα ο κλεφτοπόλεμος».

«Ο κόσμος θέλει το καινούριο, αλλά δεν το έχε βρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε υποσχεθεί αλλά δεν τα κατάφερε», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης της έδρας»

Κληθείς να αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά, χαρακτήρισε τον εαυτό του «ευρύτερα προοδευτικό και Δημοκράτη», τονίζοντας πως δεν ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου «εγώ δε ψήφισα κανέναν νόμο, ούτε ψήφισα μνημόνιο».

Αναφορικά με το ζήτημα παράδοσης της έδρας, είπε «πως δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης της έδρας, ο πρώτος επιλαχών έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο δεύτερος δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σουρεαλιστικό αυτό το περί παράδοσης της έδρας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί «το όποιο αποτέλεσμα», ενώ κληθείς να απαντήσει στο αν θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, κράτησε αποστάσεις από όλα και δήλωσε ότι, «θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό νέας σοσιαλιστικής τάσης, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε κόμμα και να κατεβούμε στις εκλογές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα