«Ας γίνουμε ηγέτες της ζωής μας»

Ιχνηλατώντας στα μονοπάτια του πολιτισμού, το γενικό μας πρόσταγμα. Μόνο που ο πολιτισμός έχει άμεση σχέση με τον ψυχισμό μας και το πνεύμα μας. Οπότε αυτήν τη φορά είπαμε να αυτοσχεδιάσουμε γύρω από αυτά. Όχι μόνοι μας βεβαίως. Χρειαζόμαστε πάντα τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν τον τρόπο να μας διαφωτίσουν. Και η Ελένη Αϋφαντή είναι από εκείνους τους λίγους και σημαντικούς ανθρώπους που μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Πώς; Εντρυφώντας σε αυτόν.

1«Aude sapere», λέει ένα λατινικό ρητό. Δηλαδή, «να τολμάς να γνωρίζεις». Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως οι μεγάλοι και σπουδαίοι αρχαίοι μας πρόγονοι, με όποιον κλάδο και αν ασχολούνταν, κατά πρώτον ήταν φιλόσοφοι. Γιατί η γνώση είναι η ρίζα της εξέλιξης. Μιας εξέλιξης που ο άνθρωπος δρομολόγησε –και δρομολογήθηκε στα χνάρια της–, χάρη στη γνώση που επί χιλιετίες κόκκο τον κόκκο μάζευε. Η γνώση είναι εξάλλου εκείνη που θα μας βάλει σε άλλα μονοπάτια, καθώς έχει τη δύναμη να πετάξει από την ψυχή μας κάθε τι αρνητικό και να εντάξει σε αυτήν πράγματα που θα ωφελήσουν στον κύκλο της ζωής μας. Μόνο που η ζωή μας ξεκινάει τουλάχιστον από τη στιγμή της γέννησής μας, με τα πρώτα της βήματα να διαρθρώνονται στο περιβάλλον της οικογένειας. Αυτή η οικογένεια, λοιπόν, είναι η απαρχή της εξέλιξής μας στη ζωή. Μια ζωή που έχουμε καθήκον να τη ζήσουμε όσο γίνεται καλύτερα. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Η Ελένη Αϋφαντή, σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (LifeCoach), εκπαιδευμένη στη Συστημική Ψυχιατρική και τη Διαχείριση Αρνητικών Καταστάσεων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μας λέει το μεγάλο «ναι». Και μας εξηγεί τον τρόπο. Έναν τρόπο απλό και προσιτό στον καθένα μας.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

Κυρία Αϋφαντή, εξηγήστε μας, πώς δουλεύει το Life Coaching;

«Το Life Coaching είναι μια σύγχρονη συνεργατική μέθοδος, που μέσα από μια δυνατή συμμαχία μεταξύ coach και coachee ξεκλειδώνει το δυναμικό του δεύτερου για να επικεντρωθεί σε λύσεις που θα μεγιστοποιήσουν τα καθημερινά του αποτελέσματα, εντοπίζοντας τα κενά ανάμεσα στο πού είναι και πού θα ήθελε ή χρειάζεται να είναι, να κατανοήσει και να αποδεχθεί τα εν δυνάμει εμπόδιά του και να προετοιμαστεί κατάλληλα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

Δηλαδή, τι μπορούμε να περιμένουμε;

«Επιλέγουμε να απευθυνθούμε σε ένα Life Coach, όταν θέλουμε:

  • Να υπερβούμε δυσκολίες, είτε σε προσωπικό, είτε σε όποιο άλλο επίπεδο.
  • Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
  • Να απελευθερώσουμε το δυναμικό μας.
  • Να είμαστε ουσιαστικά χαρούμενοι και πιο συνειδητοί, ώστε να υλοποιήσουμε όνειρα, ιδέες, στόχους.
  • Να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αρνητικές καταστάσεις».

Ποια η διαφορά του από άλλα σεμινάρια αυτοβελτίωσης που έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς;

«Μέσω της αυτοκαθοδηγούμενης μάθησης, εύκολα και γρήγορα, μπορούμε να βοηθηθούμε στο να εντοπίσουμε και να αναπλαισιώσουμε τις δυσλειτουργικές μας πεποιθήσεις και συνήθειες, ώστε με τη  λήψη συνειδητών αποφάσεων και επιλογών  να γίνουμε ηγέτες της ζωής μας».

ayfantiΓιατί κάποιος να επιλέξει το Life Coaching από την ψυχοθεραπεία;

«Το Coaching ούτε είναι ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την ψυχοθεραπεία, η οποία θεραπεύει ψυχικά τραύματα τα οποία επηρεάζουν την προσωπικότητα και τη ζωή του ανθρώπου.  Το Coaching δεν είναι θεραπεία, δεν προσπαθεί να επιλύσει θέματα όπως οι κρίσεις πανικού,  η κατάθλιψη, οι εμμονές, οι σεξουαλικές διαταραχές ή ό,τι άλλο αντίστοιχο. Το Coaching αρχίζει εκεί που τελειώνει η ψυχοθεραπεία. Ο Coach δέχεται σαν δεδομένο ότι ο πελάτης του λειτουργεί με υγεία και ότι βρίσκει δυσκολίες στο να πάει παρακάτω τη ζωή του, στο να χειριστεί τα θέματα που αφορούν στην εξέλιξή του σε όλους τους τομείς».

Ενόψει της νέας χρονιάς που έρχεται, από πού πρέπει κάποιος να ξεκινήσει την αλλαγή για καλύτερη ποιότητα ζωής;

«Πρώτον, να επιλέξει έναν ξεκάθαρο στόχο. Δεύτερον, να δει αν οι συνήθειές του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από αυτόν. Και τρίτον, να αρχίσει να ελέγχει συνειδητά τις σκέψεις του, κατανοώντας ότι αυτές τον καθορίζουν. Με αυτήν τη βάση να προβαίνει σε μικρές, αλλά σταθερές, καθημερινές αλλαγές που θα τον οδηγήσουν στο επιθυμητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα».

Ποια είναι η ευχή σας για τη νέα χρονιά;

«Να βάλουμε περισσότερο χρόνο στον χρόνο μας και να διαλύσουμε τα σκοτάδια μας, τις ψευδαισθήσεις μας, φωτίζοντας όσες περισσότερες πτυχές της ψυχής μας μπορούμε».

Ξέρουμε πως στις 5 Δεκεμβρίου θα παραδώσετε ένα σεμινάριο με τίτλο «Οικογένεια: Τι θα κρατήσουμε και τι θα αλλάξουμε». Πιστεύετε πως η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς είμαστε αυτήν τη στιγμή; Κι αν ναι, είναι εύκολο να αλλάξουμε αυτά που κουβαλάμε τόσα χρόνια;

«Θα ξεκινήσω από την τελευταία ερώτηση:  είναι τόσο εύκολο ή τόσο δύσκολο, όσο εμείς πιστεύουμε ότι είναι.  Αν έχουμε ακλόνητη πίστη, ισχυρή θέληση και αρχίσουμε αδιαπραγμάτευτα να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας, τότε απλά όλα γίνονται.

»Και θα συνεχίσω με μια ιστορία του Κοέλιο. “Ένας φίλος με ρώτησε τι κοινό είχαν όλες οι σχέσεις μου. Η απάντηση μου ήρθε αυθόρμητα: ΕΜΕΝΑ.  Αμέσως, συνειδητοποίησα το πόσο καιρό έχασα ψάχνοντας τον σωστό άνθρωπο. Εμένα χρειαζόταν να ψάξω, από την αρχή μου μέσα στην οικογένειά μου, μέχρι τώρα”.  Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η πρωταρχική μας διαμόρφωση έχει συντελεστεί μέσα στην οικογένειά μας. Και εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχουμε ασχοληθεί συνειδητά με το να αναθεωρήσουμε όσες καταγραφές έχουν γίνει, θα αναπαράγουμε τα ίδια μοτίβα σε όλη μας τη ζωή, αυτά που μας ωφελούν, αλλά και αυτά που μας βλάπτουν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα