«Ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες»

Στο ενδεχόμενο προώρων εκλογών αναφέρθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελη, μιλώντας στον κυριακάτικο Τύπο. Ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του, στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρθηκε στην τρίτη  ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε πως  «προετοιμαζόμαστε για τυχόν κλυδωνισμούς». Ξεκαθάρισε  ωστόσο ότι οι «καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλής».«Περάσαμε ήδη νομοθετήματα που παρέχουν ασφάλεια στις καταθέσεις, είμαστε σε διαρκή επαφή με τους εταίρους μας, ενώ όλη η κυβέρνηση θα βρίσκεται επί ποδός και σε επαγρύπνιση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδούβελης στέλνει σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει «στο επόμενο στάδιο που θα βασίζεται στο δικό μας σχέδιο ανάπτυξης, με δική μας πρωτοβουλία, χωρίς τον πειθαναγκασμό της τρόικας»

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς» και επισημαίνει: «Μάλιστα, εμείς ως υπουργείο φροντίσαμε την τελευταία εβδομάδα και νομοθετήσαμε τη δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να δανείζει χρήματα στο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων σε περίπτωση που χρειαστεί ένα απόθεμα μεγαλύτερο από αυτό που διαθέτει για να στηρίζει τους καταθέτες».

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογής νέας κυβέρνησης με αντιμνημονιακό προσανατολισμό σημειώνει: «Το κλειδί για την αποφυγή κλυδωνισμών και τη μετέπειτα οικονομική μας πορεία το 2015 το κρατάει η ΕΚΤ» και προσθέτει: «Το κλειδί αυτό εύκολα και απότομα μπορεί να κλείσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες και έτσι να στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία σε χρόνο Dt».

Για το ως πότε φθάνουν τα χρήματα στο Δημόσιο για να καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες αλλά και να εξοφλεί τις δανειακές υποχρεώσεις του, ο υπουργός είπε:

«Χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατές πηγές ρευστότητας. Νομίζω ότι τα καταφέρνουμε. Όσο όμως περνάει ο χρόνος χωρίς να κλείνει η αξιολόγηση από την τρόικα και το δεύτερο Πρόγραμμα Προσαρμογής τόσο οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Και αυτό επειδή οι πιθανοί χρηματοδότες κάνουν πίσω στην παροχή νέων δανείων προς το Ελληνικό Δημόσιο, όπως π.χ. οι ξένοι επενδυτές σε έντοκα γραμμάτια. Δεν πρέπει να ανησυχούμε στη διάρκεια του Ιανουαρίου αλλά να προβληματιζόμαστε τον Μάρτιο αν ακόμη παραμένουμε χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα