Ασύμφορη η Vodafone πάμε για Wind

Η επιστολή της Vodafone την Πέμπτη το πρωί στην επιτροπή Αλιβιζάτου για την εκλογή αρχηγού (σ.σ. απάντησε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την εξ αποστάσεως ψήφο αλλά μόνο συμβατικές κάλπες, κι αυτό εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν την 5η Φεβρουαρίου και όχι την 5η Νοεμβρίου) δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στην υπόθεση της σύστασης του νέου ενιαίου φορέα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα το σοκ ήταν μεγάλο, προσφέροντας ικανοποίηση σε όλους τους πολέμιους του εγχειρήματος. Κι αυτό διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική μάχη με τους υποψήφιους αρχηγούς να έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους στην περιφέρεια, προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους όχι μόνο να τους προτιμήσουν, αλλά το σημαντικότερο να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να σταλεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως ο νέος φορέας είναι αυτό που αναμένουν οι πολίτες.

Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των υποψηφίων για το εάν επιτραπεί ή όχι η ηλεκτρονική ψήφος. Όλοι πλην Γεννηματά την επιθυμούν, καθώς ποντάρουν πως θα προσελκύσουν έτσι κι ένα μεγάλο μέρος από τους 400.000 μετανάστες της κρίσης, οι οποίοι δεν έπαψαν να σκέπτονται και την επιστροφή στην πατρίδα. Όμως η απάντηση της Vodafone έφερε τα πάνω κάτω. Πλέον δεν τίθεται ζήτημα μόνο για την εξ αποστάσεως ψήφο, αλλά συνολικά για το εγχείρημα, καθώς η εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2016, τονίζει πως θα είναι έτοιμη για να καλύψει την online διασύνδεση (στις συμβατικές κάλπες) όχι στις 5 Νοεμβρίου 2017 αλλά στις 5 Φεβρουαρίου 2018!

Και βέβαια το τεράστιο αγκάθι είναι η αμοιβή που ζητά, η οποία ξεπερνά το €1.000.000 μαζί με τον ΦΠΑ! Μάλιστα το 80% του ποσού ζητείται με την υπογραφή των συμβολαίων και το υπόλοιπο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Απόρριψη

Όπως ήταν λογικό, η παραπάνω προσφορά απορρίφθηκε πανηγυρικά, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα που ζητά η Vodafone. Έτσι, η Επιτροπή Αλιβιζάτου περιμένει πλέον άμεσα τις απαντήσεις από τις άλλες δύο μεγάλες εταιρείες τηλεφωνίας για να δει τι θα πράξει.

Καλά πληροφορημένες πηγές από τους κύκλους των υποψηφίων αναφέρουν ότι τα νέα θα είναι ευχάριστα από την Wind, η οποία δεν είχε απαντήσει αρνητικά στο να αναλάβει την online ψηφοφορία, αλλά μόνο για την εξ αποστάσεως διαδικασία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι έτοιμη να δώσει προσφορά σύμφωνα με την οποία έναντι περίπου €300.000 μπορεί να εγγυηθεί την online διασύνδεση των εκλογικών τερματικών που θα στηθούν στα αντίστοιχα εκλογικά κέντρα.

Βέβαια, και η Wind αδυνατεί να είναι έτοιμη στις 5 Νοεμβρίου κι έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι οι εκλογές να διεξαχθούν 3 και 10 Δεκεμβρίου.

Ψυχραιμία

Μόλις ο Νίκος Αλιβιζάτος ενημέρωσε για την απαντητική επιστολή της Vodafone τους υποψήφιους αρχηγούς, ο πρώτος που αντέδρασε στέλνοντας μήνυμα ενότητας ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με δήλωσή του επεσήμανε ότι «η ζωή δεν γυρίζει πίσω». Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε επίσης: «Ο δρόμος για το νέο προοδευτικό Κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν την μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα, μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας.

»Παρακολουθώ και ενισχύω τις προσπάθειες του καθηγητή Νίκου Κ. Αλιβιζάτου και των στελεχών που έχει επιλέξει για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Περιμένουμε τις προτάσεις όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν –και να εγγυηθούν– το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και σύντομα, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση όλοι οι υποψήφιοι να υιοθετήσουμε την τεχνικά αρτιότερη λύση που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα».

Από την πλευρά της κας Γεννηματά αναρωτήθηκαν με νόημα «για ποιο λόγο η εταιρεία χρειάστηκε 20 μέρες για να διοργανώσει τις εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ και σε εμάς ζητά τέσσερις μήνες;». Κάτι βέβαια που παραπέμπει σε θεωρία συνωμοσίας, όπως επίσης και τα σχόλια κύκλων της προέδρου του ΠΑΣΟΚ του στυλ «η Vodafone επιβεβαίωσε αυτό που έλεγαν και οι άλλες εταιρείες, ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο σε τυχόν ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία». Επιπλέον, συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά τόνιζε πως «υπάρχουν και άλλες εταιρείες στην αγορά» που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να κλειστεί συμφωνία για την online ψηφοφορία.

Πάντως έχει προκαλέσει εντύπωση πως κα Γεννηματά αρνείται την εξ αποστάσεως ψήφο, την ώρα που και η ίδια ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Θεοδωράκη και ζητά ηλεκτρονικά τις υπογραφές για την στήριξή της.

Από Δευτέρα

Πλέον όλα θα κριθούν μεθαύριο Δευτέρα, όπου αναμένεται να υπάρξει και η απάντηση της Wind, ίσως και της Cosmote. Εάν και αυτοί απαντήσουν αρνητικά, τότε η μόνη λύση είναι το σύστημα «ZEUS» που πρότεινε ο Ανδρέας Δρυμιώτης. Μάλιστα ο καθηγητής σε άρθρο του στην «Καθημερινή» στις 10 Σεπτεμβρίου έγραφε χαρακτηριστικά: «Το σύστημα ZEUS που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και εξασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της ψηφοφορίας…»

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο Ανδρέας Δρυμιώτης είχε κληθεί στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου, όπου δέχθηκε ερώτηση από τους υποστηρικτές της κας Γεννηματά για το «εάν μπορεί με το pin της γιαγιάς ή του παππού να ψηφίσει ο εγγονός». Μία ερώτηση που έκανε και τα τσιμέντα να γελάσουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα