Αυθεντική ή όχι;

Υπό αμφισβήτηση έχει τεθεί το πρώτο βραβείο που κέρδισε ένας Σουηδός φωτορεπόρτερ, ο Πολ Χάνσεν, ο οποίος κέρδισε το πρώτο βραβείο σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς φωτοδημοσιογραφίας, τον  World Press Photo.
Επικριτές και ειδικοί στη φωτογραφία κατηγόρησαν τον Πολ Χάνσεν, ότι η εικόνα είναι ψεύτικη ή ότι τουλάχιστον έχει υποστεί «υπερβολικό Photoshop». Κατά άλλους, ο φωτογράφος συνδύασε τρεις φωτογραφίες για να δημιουργήσει αυτή που αναδείχθηκε τελικά νικήτρια.
Η φωτογραφία δείχνει μια ομάδα ανδρών να κρατούν στα χέρια τους δύο μικρά παιδιά, που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ο θρήνος και η απόγνωση των ενηλίκων έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αθωότητα των παιδιών, δύο αδελφών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

«Η φωτογραφία δεν είναι ψεύτικη» απαντά το World Press Photo, έχοντας δει το αυθεντικό αρχείο. Απλά απίστευτη.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, Νιλ Κράβετς, ανέλυσε την φωτογραφία και είπε ότι, αν και το γεγονός που απεικονίζει είναι πραγματικό, η εικόνα είναι προϊόν Photoshop, καθώς «έχει υποστεί γενναίο post-production».

Σύμφωνα με τον Κράβετς, η νικήτρια φωτογραφία αποτελεί σύνθεση τριών διαφορετικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διαφορετικό χρόνο. Η άποψη του Κράβετς δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα extremetech.com.

Αμέσως οργίασαν οι φήμες ότι ο Χάνσεν ενδέχεται να χάσει το βραβείο του.

Το World Press Photo ανακοίνωσε πάντως μετά από έρευνα, ότι η φωτογραφία είναι αυθεντική.
«Είδαμε το αρχείο Raw (το αυθεντικό αρχείο), το οποίο μας παραχώρησε το World Press Photo, και το τελικό δημοσιευμένο αποτέλεσμα JPEG. Είναι ξεκάθαρο ότι η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε δέχθηκε επεξεργασία, με σεβασμό τόσο στο διεθνές και στο τοπικό χρώμα, όσο και στον τόνο» ανακοίνωσε το World Press Photo.
Ο ίδιος ο Χάνσεν αρνείται ότι η φωτογραφία είναι πλαστή και τονίζει ότι έχει εξεταστεί από αρκετές επιτροπές και εμπειρογνώμονες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα