Αυξάνεται στο 24% ο ΦΠΑ – Ποια προϊόντα ακριβαίνουν

Aυξάνει και άλλο ο ΦΠΑ μετά την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές,- η οποία σχεδόν συμφωνήθηκε, και μάλιστα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα- κάτι που σημαίνει ότι οι δύσμοιροι και ταλαιπωρημένοι πολίτες θα κληθούν, για μία ακόμη φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η κυβέρνηση έχει προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 23% στο 24% προκειμένου να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό.
Οι δανειστές φαίνεται πως δέχονται την πρόταση αυτή, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και να φέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές δεκάδων προϊόντων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στα δημόσια ταμεία 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν μέρος του δημοσιονομικού κενού, ύψους 1% του ΑΕΠ για την διετία 2017-2018, καθώς και το κενό που έχει αφήσει η εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από τον ΦΠΑ. Παράλληλα, η κυβέρνηση με την παραπάνω πρόταση προσδοκά να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, κάτι για το οποίο πίεζαν οι δανειστές.
Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση, θα υπάρξουν αυξήσεις σε προϊόντα όπως:

Αλεύρι
Αλλαντικά
Αναψυκτικά
Καφές
Μακαρόνια
Μαρμελάδες
Παγωτά
Ρύζι
Σοκολάτες
Φρυγανιές
Χυμοί
Παράλληλα, θα αυξηθούν οι τιμές στον κλάδο εστίασης, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί, ενώ συζητείται και η αύξηση του συντελεστή για περιοδικά, βιβλία και εφημερίδες που σήμερα φορολογούνται με 6%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα