Αυξήθηκε κατά 7,5% η διακίνηση κοντέινερ από την Cosco στον Πειραιά

“Χρυσές” δουλειές κάνει η Cosco στον Πειραιά αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Cosco Pacific, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διακίνησε 736,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, επίδοση που συνιστά βελτίωση κατά 7,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Ανάκαμψη σημείωσε τον Μάρτιο η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ που διαχειρίζεται η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, κατά τον Μάρτιο η ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική του κινεζικού ομίλου, διακίνησε 266,5 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, έναντι 220,5 χιλιάδων κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2014, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 21%. Ως εκ τούτου, σημειώθηκε και αισθητή βελτίωση στο τρίμηνο, μετά τη στασιμότητα που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο δίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Cosco Pacific, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διακίνησε 736,4 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια από τον Πειραιά, επίδοση που συνιστά βελτίωση κατά 7,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και για τον ΟΛΠ, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στην Cosco.

Σημειωτέον ότι κατά το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), η σχετική δραστηριότητα είχε καταγράψει οριακή βελτίωση μόλις κατά 1,1%. Συγκεκριμένα, η άνοδος τον Ιανουάριο ήταν μόλις 2,4% σε 239,8 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, ενώ τον Φεβρουάριο είχε καταγραφεί ετήσια πτώση, έστω και οριακή, κατά 0,2% σε 230.000 εμπορευματοκιβώτια, κάτι που δεν έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση.

Συνολικά, η ΣΕΠ διακίνησε πέρσι<strong> 2,98 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 2,5 εκατ. εμπορευματοκιβωτίων το 2013.</strong> Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο ρυθμός της αύξησης στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αισθητή επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, καθώς δεν ξεπέρασε το 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Μάλιστα, η τάση αυτή παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014, καθώς το πρώτο τρίμηνο πέρυσι, η ετήσια άνοδος της σχετικής δραστηριότητας είχε διαμορφωθεί σε 28%, προτού αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά σε 25,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 17,1% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα